Sollicitanten doorlichten, kan dat zomaar?

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt laten werkgevers nieuwe werknemers vaak screenen op werkervaring, diploma's, schulden of een strafblad. Validata Group, dat zichzelf als marktleider beschouwt, heeft sinds 2020 61 procent meer opdrachten gekregen om kandidaten hierop door te lichten. Ook Hoffmann Bedrijfsrecherche ziet groei, schrijft het FD. Kan dat zomaar, iedereen laten doorlichten?

Sollicitanten doorlichten, kan dat zomaar?

Volgens de bureaus hangt het toenemende screenen samen met de toenemende behoefte bij werkgevers om integriteitsrisico’s af te dekken. Ook corona blijkt een aanjager. Er worden meer pakjes online besteld, er zijn meer vrachtbewegingen en werken op afstand geldt als verhoogd risico. Zakelijke dienstverlening, logistiek, software en telecom zijn sectoren waar screening van sollicitanten nu gebruikelijk is.

Toenemende mobiliteit en cybercriminaliteit

Vooral software- en telecombedrijven vragen nu veel vaker om kandidaten door te lichten. De toenemende mobiliteit op de arbeidsmarkt is volgens directeur Martijn van de Beek van Hoffmann Bedrijfsrecherche ook een aanjagende factor. Daarnaast zwengelt de toenemende cybercriminaliteit de behoefte aan integriteitsonderzoek aan, meent hij.

Lees ook: Dit is waarom screening belangrijk is

Ook eigen personeel wordt vaker gescreend

Ook mensen die al langer in dienst zijn krijgen vaker te maken met een integriteitsonderzoek. Wel is het screenen van zittend personeel minder gebruikelijk dan het doorlichten van nieuwe instroom, zegt Harm Voogt, ceo van Validata. Corona heeft de behoefte versterkt om nieuw personeel goed door te lichten voordat ze in dienst treden. Dat komt ook omdat er vaak amper fysiek contact is met nieuwe mensen. Ze worden sinds de coronacrisis volledig op afstand ingewerkt.

Lees ook: Werknemers checken op social media in strijd met privacywet

'Brevet van onvermogen'

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong noemt de toenemende screening van werknemers een brevet van onvermogen voor het inhurende bedrijf. ‘En een verdienmodel voor zo’n screeningbedrijf’, uit ze haar ongenoegen in het FD. Volgens haar kennen werkgevers vaak de privacywetten niet, terwijl werknemers voor hun inkomen afhankelijk zijn van hun werk. ‘Dat is laakbaar.’ Screenen van kandidaten zou wat haar betreft alleen zijn te rechtvaardigen bij vertrouwelijke functies.

Bron: Ornet.nl

Lees meer over