Zo zit het met de echte dienstbetrekking
Het bestaan van een dienstbetrekking brengt inhoudings- en premieplicht met zich mee voor de werkgever. In deze praktijkgids lees je meer over de echte dienstbetrekking.
Het bestaan van een dienstbetrekking brengt inhoudings- en premieplicht met zich mee voor de werkgever. In deze praktijkgids lees je meer over de echte dienstbetrekking.
De werkgever die werknemers in dienstbetrekking heeft, is inhoudingsplichtig voor de loonbelasting en premies volksverzekeringen, en premieplichtig voor de premies werknemersverzekeringen en de Zorgverzekeringswet (Zvw). Je leest er meer over in deze praktijkgids.
De voordelen uit de dienstbetrekking die in natura worden verstrekt, behoren ook tot het belastbare loon; voor alle loonheffingen. In deze praktijkgids lees je meer over loon in natura.
Aanspraken zijn een bijzondere vorm van beloning. In deze praktijkgids lees je meer over aanspraken.
Bij een aanspraak om toekomstige uitkeringen en verstrekkingen geldt vaak de omkeerregel: niet de aanspraken zijn belast, maar de uitkeringen en verstrekkingen die in de toekomst worden ontvangen. In deze praktijkgids lees je meer over vrijgestelde aanspraken.
Onder de levensloopregeling kon een werknemer een deel van zijn loon opzij zetten om te zijner tijd voor een wat langere tijd met verlof te gaan: het zogenoemde levensloopsparen. Hoewel de levensloopregeling definitief is geëindigd, lees je in deze praktijkgids meer over levensloopsparen.
Vanaf 1 januari 2020 heeft je vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding bij ontslag. Dus ook als je in de proeftijd wordt ontslagen. In deze praktijkgids lees je meer over de fiscale behandeling van de transitievergoeding.
Op welke wijze er belasting wordt geheven over vergoedingen en verstrekkingen van een werkgever aan zijn medewerkers, is geregeld in de werkkostenregeling. Meer over de werkkostenregeling lees je in deze praktijkgids.
Sommige kosten van de werknemer kunnen door de werkgever onbelast worden vergoed. De werkgever heeft hiervoor de keuze uit twee systemen: de vaste kostenvergoeding of het declaratiesysteem. In deze praktijkgids lees je hier meer over.
Pensioen is één van de oudedagsvoorzieningen waarop men op de oude dag recht heeft. In deze praktijkgids lees je meer over pensioenen.
De werkgever kan in een aantal situaties een onbelaste uitkering doen aan een werknemer. In deze praktijkgids lees je meer over vrijgestelde uitkeringen.
Een werkgever kan de extraterritoriale kosten gericht vrijgesteld vergoeden aan 'ingekomen werknemers' en 'uitgezonden werknemers'. De werkgever heeft hierbij de keuze tussen het vergoeden van de werkelijke kosten en de 30%-regeling. In deze praktijkgids lees je meer over de 30%-regeling.
Als een werkgever ontslag op staande voet geeft, eindigt het dienstverband met onmiddellijke ingang.
Voor de inkomstenbelasting moet een onderscheid worden gemaakt tussen binnenlandse belastingplichtigen en buitenlandse belastingplichtigen. In deze praktijkgids lees je meer over grensoverschrijdend werken en wonen.
Wanneer je het niet eens bent met een beslissing van de Belastingdienst, kun je hier bezwaar tegen maken. In deze praktijkgids lees je meer over bezwaar en beroep.
Wanneer een ondernemer producten inkoopt voor consumptie door het personeel, kan hij de btw niet zonder meer aftrekken. In deze praktijkgids lees je meer over de btw in relatie tot personeelsverstrekkingen.
Naast de verplichte loonaangifte die periodiek moet worden ingevuld en naar de Belastingdienst moet worden gezonden, moet de werkgever een groot aantal andere administratieve handelingen verrichten die zijn gericht op de controle van de juiste inhouding en afdracht van de loonheffingen.
De Belastingdienst controleert werkgevers of het juiste bedrag aan loonheffingen op het loon van de werknemers is ingehouden en afgedragen. Je leest er meer over in deze praktijkgids over controle.