Vakantiegeld niet bij iedereen omhoog
Niet iedereen profiteert dit jaar van meer vakantiegeld: alleen lage inkomens zien een stijging.
Niet iedereen profiteert dit jaar van meer vakantiegeld: alleen lage inkomens zien een stijging.
De vakantietoeslag is 8% van het brutosalaris. Wat ziet een werknemer hiervan terug? SalarisNet zet het op een rij.
Veel werkgevers betalen in mei het vakantiegeld uit aan hun werknemers. 5 punten waar je bij het uitbetalen van vakantiegeld op moet letten.
Wat zijn de regels rondom vakantiedagen? Kun je bijvoorbeeld verlof weigeren als werkgever? Wat als de medewerker te laat terugkomt? Of ziek wordt tijdens zijn vakantie? En zijn nationale feestdagen vakantiedagen? Salarisnet heeft alles op een rij gezet.
Eind deze week krijgen de meeste werkende Nederlanders hun vakantiegeld. Uit berekeningen van ADP Nederland blijkt dat de een substantieel meer kan verwachten dan vorig jaar. En de ander beduidend minder.
De principes achter vakantiegeld en vakantiedagen zijn verouderd, constateert Leo Overvoorde, Commercial Product Manager bij Exact. "Waarom zou je medewerkers niet zelf laten kiezen om maandelijks hun vakantiegeld te ontvangen, of vakantiedagen in overleg met hun team te laten opnemen?"
Werknemers met een brutomaandloon tot € 3.000 krijgen dit jaar iets meer vakantiegeld. Dit in tegenstelling tot hogere inkomens. De bedragen van dit jaar.
Ook met een 0-urencontract heeft een werknemer recht op vakantie en vakantiegeld. Hij bouwt vakantie-uren op over de uren die hij heeft gewerkt. Het vakantiegeld is minstens 8 procent van het loon dat de werknemer het afgelopen jaar heeft verdiend. Ook bij ziekte of als hij niet wordt opgeroepen, blijft er soms een loondoorbetalingsverplichting bestaan voor de werkgever.
Ook dit jaar ontvingen miljoenen mensen -al dan niet door de coronacrisis- geen vakantiegeld. Minister Koolmees kreeg er Kamervragen over, die hij deze week beantwoordde.
Werkgevers betalen werknemers altijd ten minste 8% vakantiegeld. Maar die betaling moet ook in de salarisadministratie worden verwerkt. Hoe zit het met de aangifte loonheffingen? En hoe zit het met de opbouw van het recht op vakantiebijslag? SalarisNeet legt het uit.