Welke payroll software past bij mij?

Toegegeven: salarisadministratie is een vak apart. Bedrijven die te maken hebben met complexe internationale salarisberekeningen, moeten beschikken over specialistische systemen. Maar dat geldt lang niet voor alle organisaties. Ondernemers en accountantskantoren die op zoek zijn naar een eenvoudiger salarissysteem, kunnen kijken naar best of breed oplossingen voor payroll. Wat zijn de voordelen van dit soort salarisapplicaties? En waar je op moet letten bij de selectie ervan?

Welke payroll software past bij mij?

Keuzevrijheid voor de ondernemer

Een gemiddelde ondernemer heeft voor het verzorgen van de salarissen geen bijzondere ondersteuning nodig. Er zijn een aantal zaken waar je op dient te letten:

 • Payroll software moet vooral eenvoudig zijn om te gebruiken
  Kijk naar zaken als standaard inrichting, componenten en processen.
 • Check of de software geschikt is voor de branche waarin je werkzaam bent. Dit lijkt een open deur, maar er zeker bij geïntegreerde oplossingen kun je voor verrassingen komen te staan. Voor de horeca leg je nu eenmaal andere gegevens vast dan in de zorg.
 • Is er een HR-oplossing beschikbaar die naadloos aansluit op de salarisoplossing? Het liefst typ je zo min mogelijk mutaties over en geef je je medewerkers toegang tot hun eigen gegevens. Hiermee wordt het aanpassen van de gegevens van medewerkers of het invoeren van reiskostendeclaratie lekker efficiënt, en hou je als ondernemer meer tijd over voor andere, leukere dingen.

Veel ondernemers willen de keuzevrijheid om per bedrijfsproces te bepalen welk pakket hen hierbij het beste ondersteunt. Specialistische salarissystemen bieden díe functionaliteit die nodig is voor het correct uitbetalen van salarissen en passen binnen elk bestaand applicatielandschap.

Efficiency voor de accountant

Als veel ondernemers genoeg hebben aan standaard functionaliteit ter ondersteuning van hun salarisverwerking, geldt dat ook voor hun accountant of administrateur. Ook voor de accountant zijn er een aantal aandachtspunten:

 • Eenvoud en gebruiksgemak
   Een salarissysteem waarin je met een paar klikken administraties kunt opzetten en verlonen, verhoogt de efficiëntie van je kantoor. Als je daarbij gebruik kunt maken van kant-en-klare regelingen rondom de meest voorkomende cao’s en branches, kun je je klant garanderen dat hun loonverwerking altijd voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.
 • Samenwerking met je klant
  De dienstverlening naar je klant is cruciaal, en dus ook de mogelijkheden hiervoor. Zeker voor klanten die een deel van de werkzaamheden zelf willen uitvoeren is het goed om te kijken wat de payroll oplossing hier aan mogelijkheden voor biedt.
 • Integratie andere systemen
  Een volledig geïntegreerd financiële en payroll oplossing kan een optie zijn, maar kijk ook goed naar mogelijkheden om met andere (financiële) ststemen te koppelen. Open integratie is steeds gebruikelijker en draagt bij aan een optimale samenwerking.

Een passende best of breed payroll applicatie

Of je nu accountant bent of ondernemer, als je op zoek bent naar een best of breed oplossing voor payroll zijn dit belangrijke punten om op te letten:

 • samenwerking tussen ondernemer en accountant wordt gefaciliteerd;
 • integratie met bestaande softwareoplossingen in de backoffice zoals de boekhouding is eenvoudig te realiseren;
 • koppelingen met aanleverende systemen zoals urenregistratie en externe HR-systemen worden meegeleverd;
 • er is sprake van een transparante prijs waarbij je precies kunt zien hoe deze wordt berekend en wat er dus uiteindelijk in jouw geval onderaan de streep moet worden betaald.

Exact Online Payroll

Elke ondernemer en financieel dienstverlener bepaalt uiteindelijk zelf wat bij hem of haar past. Maar dat best of breed oplossingen ook wat payroll software betreft veel voordelen bieden, staat vast.

Dat is de reden waarom Exact Online Payroll per 1 april 2022 ook als losse softwareoplossing wordt aangeboden, zodat het onafhankelijk van welk ander boekhoud- of ERP-systeem dan ook kan worden ingezet.

Dit artikel is gesponsord door Exact.