Rekenvoorschriften 2022 beschikbaar

De Belastingdienst heeft de rekenvoorschriften voor 2022 gepubliceerd. Als uw loonadministratie geautomatiseerd is, kunt u deze voorschriften gebruiken voor de berekening van de loonbelasting/premie volksverzekeringen.

Rekenvoorschriften 2022 beschikbaar

In de Rekenvoorschriften 2022 vindt u onder meer de formules voor de berekening van loonheffing voor verschillende situaties. De Rekenvoorschriften voor de geautomatiseerde loonadministratie januari 2022 kunt u downloaden via belastingdienst.nl.

Ga direct naar de Rekenvoorschriften.

Er zijn tabellen voor:

  • de standaardsituatie (er is zowel sprake van belastingplicht als premieplicht voor alle volksverzekeringen)
  • herleidingssituaties

Vervolgens geldt voor beide situaties dat het woonland van de werknemer of uitkeringsgerechtigde bepalend is (zie hoofdstuk 8). De werknemer of uitkeringsgerechtigde kan wonen:

  • Nederland,
  • een ander land van de landenkring of
  • een derde land.

Sinds 2020 wordt er voor de landenkring verder nog onderscheid gemaakt tussen wonen in België en wonen in een ander land van de landenkring. En voor het wonen in een derde land wordt er onderscheid gemaakt tussen wonen in Suriname of op Aruba en wonen in een ander derde land. Voor werknemers en uitkeringsgerechtigden die wonen in het buitenland, geldt – afhankelijk van waar zij wonen – een beperking van de heffingskortingen, zowel in de standaardsituatie als in een herleidingssituatie.

Lees ook: Nieuwsbrief Loonheffingen 2022

Voor inhoudingsplichtigen met een geautomatiseerde loonadministratie is er een alternatief voor het gebruik van deze tabellen: formules voor de berekening van de loonbelasting/premie volksverzekeringen. U vindt de formules in de rekenvoorschriften.

Let op!

De bedragen in de tabellen zijn bindend. Als u de rekenvoorschriften toepast, moet de uitkomst dus hetzelfde zijn als wanneer u de tabellen raadpleegt. Een uitzondering geldt voor de bedragen die u berekent bij het maximale tabelloon (symbool Lmax). Een verschil van € 0,01 is toegestaan.

Save-the-date: Personeel & Salaris Vakdag 2022