De omikronvariant is veel besmettelijker en dat merken we op de werkvloer. Het ziekteverzuim schiet omhoog. In de eerste weken van januari 2022 loopt het aantal ziekmeldingen op met circa 30 procent ten opzichte van deze periode in 2020 voor de coronapandemie.
Lees ook: Modelovereenkomst: Verzuimreglement
Hoge werkdruk door oplopend verzuim
Bedrijfsarts en hoogleraar bedrijfsgeneeskunde Corné Roelen ziet dat vooral in het onderwijs en de zorg de meldingen onveranderd hoog zijn. Daardoor blijft de hoge werkdruk maar aanhouden. In andere sectoren zoals industrie en zakelijke dienstverlening ziet hij minder nijpende effecten. Gelukkig is de gemiddelde verzuimduur minder lang dan bij de deltavariant. Maar mensen missen wel de collegialiteit en de samenwerking en kunnen zich daardoor eenzaam voelen. Roelen: “Dit leidt niet altijd tot verzuim, maar het is zeker iets om rekening mee te houden.”
Werkgevers maken zich grote zorgen
Maar dat is niet het enige. Het verzuim loopt nu echt uit de hand, stelt werkgeversvereniging AWVN op basis van onderzoek. Werkgevers schatten de uitval door ziekte en quarantaine momenteel op 12 procent. Ook bij organisaties waar veel wordt thuisgewerkt is het geschatte verzuimpercentage hoog: 9 procent. Het gemiddelde verzuimpercentage over 2021 was volgens het CBS 4,8 procent.
Meer druk op collega’s die wel kunnen werken
Door dat oplopende verzuim loopt de druk op doorwerkende collega’s almaar toe. Dat geeft maar liefst 85 procent van de werkgevers aan. En de werkdruk was toch al zo hoog vanwege de aanhoudende arbeidsmarktkrapte. Zo moet 51 procent van dat personeel overwerken om het werk af te krijgen. Ruim 40 procent van de werkgevers huurt extra personeel in om de drukte op te vangen En ook 40 procent meldt dat zij producten of diensten niet of onvoldoende kunnen leveren.
Lees ook: Mondkapjesplicht: hoe zit dat op kantoor?
Een groot probleem: quarantainemaatregelen
De quarantainemaatregelen maken de situatie er niet beter op. Hoewel er inmiddels een en ander is aangepast. Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft.
Quarantainemaatregelen voor essentiële beroepen versoepeld
Mensen met een essentieel beroep zijn niet langer verplicht om in quarantaine te gaan na contact met een besmet persoon. Wel moeten zij eerst goedkeuring krijgen van hun werkgever om niet in quarantaine te hoeven, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. De werkgever bepaalt samen met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging welke functies essentieel zijn. Met de maatregel wil het kabinet voorkomen dat de samenleving ontwricht raakt en sectoren stilvallen.
Werkgevers verplichten mondkapjes op de werkvloer
Overigens blijkt uit de enquête van AWVN ook dat het grootste deel van de werkgevers achter het overheidsadvies staat om mondkapjes op de werkvloer te dragen. Een groot deel stelt dat ook verplicht. Vooral als werknemers geen 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Bijna 80 procent van de werkgevers verstrekt gratis mondkapjes aan hun medewerkers.
De AWVN-enquête vormt qua grootte, sectorale en regionale spreiding een representatieve afspiegeling van het Nederlandse bedrijfsleven.
Bron: AWVN, Arbo Unie, Rijksoverheid
Dit bericht is overgenomen van Arbo-online