Lager gebruikelijk loon mag tijdens corona

ls de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de omzet en liquiditeit van een bv, mogen de bv en aanmerkelijkbelanghouder gedurende 2020 tijdelijk een lager maandloon afspreken. Aan het einde van het jaar stelt de bv het gebruikelijk jaarloon voor 2020 vast en vermeldt dit in de aangifte loonheffingen. Dat meldt het Forum Fiscaal Dienstverleners.

Lager gebruikelijk loon mag tijdens corona

Daarin werken fiscaal dienstverleners en de Belastingdienst samen aan informatievoorziening.  Voor een aanmerkelijkbelanghouder (ab-houder) mag u het gebruikelijk loon voor 2020 dus achteraf bepalen. Dan is duidelijker wat de impact is van de coronacrisis op de bv. ‘U hebt dan meer inzicht in het bepalen van de hoogte van het gebruikelijk jaarloon’, aldus het forum.

Niet met terugwerkende kracht verlagen

Loon dat de ab-houder al genoten heeft over verstreken perioden in 2020, kan niet teruggedraaid worden. De bv en ab-houder kunnen alleen over toekomstige maanden in 2020 het loon verlagen.

Lees ook: Gratis rekentool NOW-regeling

Verlaging in aangiften loonheffingen

Bij verlaging van het maandloon vermeldt u in de aangiften loonheffingen het loon dat de ab-houder heeft genoten, inclusief het eventuele loon in natura (bijvoorbeeld privégebruik auto). Uiterlijk aan het einde van het kalenderjaar of op het moment waarop de dienstbetrekking eindigt, bepaalt u wat het gebruikelijk loon voor het jaar 2020 is. Als de bv te weinig loon heeft betaald, moet de bv het verschil als loon aangeven en daarover loonheffingen berekenen.

Lees ook: NOW: Zo berekent u de loonsom

Verzoek om vooroverleg hoeft niet

De bv en ab-houder mogen een tijdelijk lager loon overeenkomen. Daar is geen verzoek om instemming van of vooroverleg met de Belastingdienst voor nodig. U hoeft dus geen verzoek om vooroverleg in te dienen.

Dit moet je weten over de directeur-grootaandeelhouder (dga)

Dit moet je weten over de directeur-grootaandeelhouder (dga)

Een directeur-grootaandeelhouder (dga) is aandeelhouder en daarnaast ook werknemer. Daarom heeft hij een bijzondere positie. In deze praktijkgids lees je alles over de dga.

Meewerkende partner: zo doe je dat met de loonheffingen

Meewerkende partner: zo doe je dat met de loonheffingen

Het invullen van de aangifte loonheffingen leidt tot hoofdbrekens als in het bedrijf de partner van de dga meewerkt. De regels en uitgebreide uitleg.

Regels aangifte Loonheffingen dga voor begin aangiftetijdvak

Regels aangifte Loonheffingen dga voor begin aangiftetijdvak

Bv's met een of meer directeur-grootaandeelhouders (dga's) mogen aangifte Loonheffingen doen voor aangiftetijdvakken die nog niet zijn begonnen. Dit zijn de voorwaarden en hier moet je rekening mee houden.

Meewerkende partner in het bedrijf: zo verloont u dat

Meewerkende partner in het bedrijf: zo verloont u dat

Het gebeurt regelmatig dat een dga zijn of haar partner ook laat meewerken in het bedrijf. Dat kan als zzp'er, vrijwilliger of in dienstbetrekking. Maar hoe moet dit geadministreerd worden en wat zijn de regels? We leggen het uit.

Zo berekent u (lager) gebruikelijk loon 2020 en 2021

Zo berekent u (lager) gebruikelijk loon 2020 en 2021

In 2020 en 2021 mag u voor een aanmerkelijkbelanghouder (ab-houder) het gebruikelijk loon verlagen, als sprake is van een omzetdaling door de coronacrisis. U hoeft hiervoor geen toestemming te vragen aan de Belastingdienst. In deze handreiking leest u per jaar wat de voorwaarden zijn en hoe u het gebruikelijk loon kunt berekenen.

Wat kunnen we leren van de rechtspraak gebruikelijk loon?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Wat kunnen we leren van de rechtspraak gebruikelijk loon?

In de afgelopen paar jaar is er een flink aantal uitspraken geweest die een oordeel geven over de aanvaardbaarheid van een lager gebruikelijk loon. Deze uitspraken zijn natuurlijk sterk feitelijk. Er zijn echter wel structurele conclusies uit te trekken voor de praktijk.

Nieuwe rekenregel voor gebruikelijk loon dgaVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Nieuwe rekenregel voor gebruikelijk loon dga

De coronacrisis zorgt bij veel ondernemingen voor een abnormale omzetdaling. Daarom heeft de Belastingdienst een maatregel ingevoerd waardoor het gebruikelijk loon voor de houder van een aanmerkelijk belang tijdelijk lager kan worden vastgesteld. In deze bijdrage gaat de auteur in op deze maatregel.

Dga mag minder dan minimumloon verdienen

Dga mag minder dan minimumloon verdienen

Meestal moet een dga namelijk ten minste een bepaald bedrag verdienen. In 2019 was dat 45.000 euro. In plaats daarvan verdiende een dga niets. De vraag voor de rechter is of dat wel kan.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.