Gebruikelijk loon: een casus
Aan de hand van de meest vergelijkbare dienstbetrekking, de meestverdienende werknemer of de wettelijke ondergrens. Hoe stel je het gebruikelijk loon in 2024 vast?
Aan de hand van de meest vergelijkbare dienstbetrekking, de meestverdienende werknemer of de wettelijke ondergrens. Hoe stel je het gebruikelijk loon in 2024 vast?
De bestaande gebruikelijkloonregeling voor start-ups met een zogenoemde S&O-startersverklaring wordt met een jaar verlengd.
De rechter oordeelde het al eerder: het gebruikelijk loon van een dga kan lager zijn dan het minimumloon. De Belastingdienst volgt dat standpunt. Er kunnen zakelijke gronden zijn om het loon van een aanmerkelijkbelanghouder lager vast te stellen dan het wettelijk minimumloon. SalarisNet legt uit hoe je eventueel vooroverleg kunt doen.
Het gebeurt regelmatig dat een dga zijn of haar partner ook laat meewerken in het bedrijf. Dat kan als zzp'er, vrijwilliger of in dienstbetrekking. Maar hoe moet dit geadministreerd worden en wat zijn de regels? We leggen het uit.
In 2020 en 2021 mag u voor een aanmerkelijkbelanghouder (ab-houder) het gebruikelijk loon verlagen, als sprake is van een omzetdaling door de coronacrisis. U hoeft hiervoor geen toestemming te vragen aan de Belastingdienst. In deze handreiking leest u per jaar wat de voorwaarden zijn en hoe u het gebruikelijk loon kunt berekenen.
In de afgelopen paar jaar is er een flink aantal uitspraken geweest die een oordeel geven over de aanvaardbaarheid van een lager gebruikelijk loon. Deze uitspraken zijn natuurlijk sterk feitelijk. Er zijn echter wel structurele conclusies uit te trekken voor de praktijk.
De coronacrisis zorgt bij veel ondernemingen voor een abnormale omzetdaling. Daarom heeft de Belastingdienst een maatregel ingevoerd waardoor het gebruikelijk loon voor de houder van een aanmerkelijk belang tijdelijk lager kan worden vastgesteld. In deze bijdrage gaat de auteur in op deze maatregel.
Door de coronacrisis zijn er veel vragen over de mogelijkheid het gebruikelijk loon van de dga in 2020 lager vast te stellen. Maaar welk bedrag is dan in 2020 nog 'gebruikelijk'? Daar heeft de staatssecretatis nu een richtlijn voor gepubliceerd. De nieuwe formule: A x B/C
ls de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de omzet en liquiditeit van een bv, mogen de bv en aanmerkelijkbelanghouder gedurende 2020 tijdelijk een lager maandloon afspreken. Aan het einde van het jaar stelt de bv het gebruikelijk jaarloon voor 2020 vast en vermeldt dit in de aangifte loonheffingen. Dat meldt het Forum Fiscaal Dienstverleners.
<p>Tijdens Prinsjesdag zijn ook dit jaar weer de belastingplannen voor 2020 gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Eerder besteedden we al aandacht aan de<a href="https://www.salarisnet.nl/2019/09/belastingplan-wkr-uitgebreid/"> plannen voor de WKR, </a>de plannen voor <a href="https://www.salarisnet.nl/2019/09/prinsjesdag-kleine-veranderingen-in-de-btw/">kleine veranderingen in de btw</a> en de vereenvoudiging van de <a href="https://www.salarisnet.nl/2018/09/prinsjesdag-fiets-van-de-zaak-eindelijk-eenvoudigere-regeling/">fiets van de zaak. </a>Maar er werden ook een aantal zaken aangekondigd die gevolgen hebben voor het loon en de inkomsten van de dga.</p>