5 vragen en antwoorden over werknemer met loonbeslag
Als iemand zijn financiële verplichtingen niet nakomt, kan de deurwaarder loonbeslag aanvragen bij de rechter.
Als iemand zijn financiële verplichtingen niet nakomt, kan de deurwaarder loonbeslag aanvragen bij de rechter.
Steeds meer mensen in Nederland hebben problematische schulden en vooral de jongere werknemers blijken moeite te hebben met hun financiën. Zo'n 80% van de werkgevers heeft medewerkers met schulden in dienst blijkt uit onderzoek van Deloitte.
Veel mensen zitten momenteel krap bij kas door de opeenvolgende crises. Een medewerker in financiële problemen kan ook voor een werkgever kostbaar worden. Hoe signaleer je dit soort problemen en hoe ga je er vervolgens mee om? Het kan verstandig zijn een specialist in te schakelen.
Het CBS berekende vorig jaar dat er 650.000 mensen zijn met problematische schulden. Gevreesd wordt dat er nog eens dertig procent meer mensen schuldhulpverlening nodig hebben. Veel werkgevers zullen daarom de komende maanden te maken krijgen met loonbeslagen.
De website Geldfit.nl heeft sinds het begin van dit jaar bijna twee keer zoveel mensen met hun schuldenproblematiek geholpen als vorig jaar. Ruim 100.000 mensen hebben inmiddels ondersteuning gekregen in het onder controle krijgen van hun financiële problemen. De verdubbeling komt voornamelijk door de coronacrisis. Voor werkgevers betekent dit dat zij moeten anticiperen op hogere administratieve lasten in verband met loonbeslagen.
<p>De huidige berekening van de beslagvrije voet is ingewikkeld en moeilijk uitvoerbaar. Dat komt omdat mensen hiervoor zelf veel informatie moeten aanleveren. In veel gevallen doen ze dat niet. In 2018 waren er 265.000 beslagen op periodieke inkomsten (salaris en uitkering). In 75 procent van deze loonbeslagen wordt de beslagvrije voet nog te laag vastgesteld. Daarom werd in 2017 de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet aangenomen. Maar door ict-problemen kon deze wet niet per 1 januari 2019 worden ingevoerd. Nu er nogmaals is uitgesteld zijn deurwaarders een <a href="https://beslagvrijevoet.nu/">petitie</a> gestart. Zij eisen dat de wet zo snel mogelijk wordt ingevoerd.</p>
Als uw werknemer schulden heeft, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst of een post-orderbedrijf, kunnen de schuldeisers via de rechter loonbeslag laten leggen. Er wordt dan maandelijks een bedrag ingehouden op het loon tot de werknemer de schuld heeft afbetaald. Het is niet toegestaan om het gehele loon in te houden. Er moet een minimum aan loon overblijven, zodat de werknemer in zijn levensonderhoud kan blijven voorzien. Dit minimumbedrag wordt de beslagvrije voet genoemd. Binnenkort gaan de regels voor de beslagvrije voet veranderen. Als alle betrokken partijen op tijd aan alle regels kunnen voldoen, treedt de nieuwe wet op 1 januari 2021 in werking.
De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet treedt pas op 1 januari 2021 in werking en niet op 1 januari 2019 zoals eerder gepland. Aangezien de problematiek rond de huidige beslagvrije voet urgent is en om een oplossing vraagt, treft het kabinet een aantal tussenmaatregelen om de groep mensen te helpen die op dit moment met een te lage beslagvrije voet te maken hebben.
<p>Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken beantwoordt Kamervragen over waarom de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet twee jaar wordt uitgesteld terwijl deze wet juist mensen met schulden moet helpen.<span data-ccp-props="{"201341983":0,"335559739":160,"335559740":259}"> </span></p>
<p>Het kabinet neemt tussenmaatregelen voor mensen met schulden om de periode te overbruggen voordat de vertraagde Wet vereenvoudiging beslagvrije voet in werking treedt. Geplande inwerkingtreding van deze wet is nu 1 januari 2021.<span data-ccp-props="{"201341983":0,"335559739":160,"335559740":259}"> </span></p>