Weekoverzicht 2025-29: werkgeverspremies omhoog, WKR te ingewikkeld en meer

De vaste lasten voor een auto worden niet meegenomen met de kilometervergoeding, werkgeverspremies stijgen in 2026, en meer. Dit is het weekoverzicht van SalarisNet voor 2025, week 29.

Weekoverzicht 2025-29: werkgeverspremies omhoog, WKR te ingewikkeld en meer

1. Werkgeverspremies WGA en Zw omhoog in 2026

De premies Werkhervattingkas gaan omhoog, wat betekent hogere werkgeverslasten in 2026 voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WGA) en Ziektewet (Zw). Meer (jonge) mensen zijn langdurig ziek en krijgen een uitkering, meldt uitkeringsinstantie UWV.

Daarom is meer financiering nodig en stijgen de premies volgend jaar. De werkgeverspremies WGA stijgt van 0,83% in 2025 naar 0,96% in 2026. De premie voor de Ziektewet stijgt van 0,50% dit jaar naar 0,56% in 2026.

De premie is gedifferentieerd naar sector en grootte van de loonsom. Met de rekenhulp van UWV kun je uitzoeken hoe hoog de premie precies wordt voor jouw bedrijf.

3. Administratieve last WKR knelpunt voor werkgevers

Sommige werkgevers vinden de Werkkostenregeling (WKR) te complex en gebruiken hem niet. De kosten die volgens werkgevers passen in de vrije ruimte komt neer op wat ze belangrijk vinden voor werknemers en niet vanwege fiscale overwegingen. Dat blijkt uit een evaluatie van SEO Onderzoek.

Elke regeling heeft administratieve lasten, maar bij de WKR zijn deze relatief hoog, zo blijkt uit gesprekken van de onderzoekers met werkgevers en experts. De loonadministratie, HR en financiële administratie moeten nauw samenwerken om de werkkostenregeling goed te benutten.

Maar een alternatief voor de WKR, die oorspronkelijk is bedacht om cafetariaregelingen te versimpelen, leidt niet tot aanzienlijk lagere lasten. Wijzigingen binnen de regeling zullen niet volgen uit dit kabinet, vanwege diens demissionaire status. Het is aan een volgende regering om de regeling eventueel te hervormen.

5. SRA: 'Loonkosten fors opgelopen'

Het mkb worstelt met personeelskosten. De loonkosten zijn vorig jaar met 7,8% gestegen, terwijl de winstgroei in het midden- en kleinbedrijf is stilgevallen. Dat blijkt uit jaarcijfers over 2024 van branchevereniging voor accountantskantoren en advieskantoren SRA.

Maar liefst 24% van de kosten van bedrijven gaan nu naar personeelskosten. Behalve het directe loon, liepen ook de kosten voor sociale zekerheid en pensioenuitgaven op.

>> Lees de weekoverzichten van SalarisNet hier.

Lees meer over

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.