1. Claimactie: jarenlang te hoge AOF-premie terug naar werkgevers
Werkgevers hebben volgens een massaclaimactie tussen 2019 en 2024 1,5% van het sv-jaarloon te veel betaald aan AOF-premie. Het idee van de premie voor arbeidsongeschiktheid is dat deze wordt vastgesteld op basis van de verwachte uitgaven (het omslagstelsel). De inkomsten zouden daarmee ongeveer gelijk moeten zijn aan de uitgaven.
Maar UWV haalt per jaar zo'n € 5 miljard meer aan AOF-premie binnen dan wordt uitgegeven. Volgens de claim laat dat zien dat werkgevers te veel betalen. De eerste werkgevers hebben zich aangemeld en de initiatiefnemers zeggen dat de juridische procedure daarom nu wordt gestart.
Het UWV zegt dat het zogeheten omslagstelsel in de jaren 90 verlaten en verruild voor integraal middelenbeheer. Ook het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wijst daarop, maar sommige economen betwijfelen of dit argument houdbaar is. De claimactie is daarom doorgegaan.
>> Lees de weekoverzichten van SalarisNet hier.
3. Loonbeleid dga's onder de loep
Een evaluatie van de gebruikelijkloonregeling heeft volgens demissionair staatssecretaris Van Oostenbruggen 'geen beleidsalternatieven zijn gevonden die potentieel doelmatiger zijn dan de huidige gebruikelijkloonregeling'. Wel is er ruimte voor verbetering van de doeltreffendheid. Daarvoor worden verschillende beleidsopties opgesomd.
Maar: "Tegelijkertijd werpen de onderzoekers de vraag op in hoeverre de voorgestelde aanpassingen de doeltreffendheid en doelmatigheid in de praktijk kunnen verhogen, omdat zoals hierboven al gesteld, een regeling nooit volledig doeltreffend zal zijn. Daarnaast zijn met de extra inspanningen ook kosten gemoeid, die mogelijk niet opwegen tegen de potentiële baten."
Daarmee lijkt het erop dat de gebruikelijkloonregeling in zijn huidige vorm niet (sterk) zal veranderen. Het kabinet komt met een officiële reactie op het rapport op16 september, Prinsjesdag.
5. Ministerie onderzoekt vernieuwing banenafspraak
Volgens demissionair staatssecretaris Nobel van SZW moet een toekomstig kabinet nog zeker 3 belangrijke keuzes maken over de vernieuwde banenafspraak. De eerste is de afbakening van de doelgroep: er zijn werknemers die een beperking hebben die nu niet onder de regeling vallen. Dat wil het ministerie uitbreiden.
De tweede is de vraag over hoeveel arbeidsplaatsen gerealiseerd moeten worden en hoe mensen die nu buiten de boot vallen. De derde keuze gaat om de manieren om werkgevers te stimuleren om van de regeling gebruik te maken, bijvoorbeeld met een quotumregeling of bonus voor werkgevers.