1. Looncriterium kennismigranten omhoog
Het looncriterium voor kennismigranten gaat omhoog. Bedrijven moeten de regeling alleen gebruiken om talent aan te trekken dat niet in Nederland kan worden gevonden. Zo wil het demissionaire kabinet de economie versterken en tegelijkertijd arbeidsmigratie ontmoedigen.
Dit jaar is het looncriterium een bruto maandsalaris van € 5.668 exclusief vakantiegeld. De regeling wordt volgens demissionair minister van Hijum momenteel ook ingezet om arbeidsmigratie te faciliteren die het kabinet als minder essentieel ziet. Het nieuwe looncriterium wordt 1,3 x het gemiddelde bruto jaarsalaris bij kennismigranten vanaf 30 jaar.
3. Langere doorlooptijd WKA-formulieren
Omdat de fiscus veel verzoeken krijgt, geldt er momenteel een langere doorlooptijd voor verklaringen betalingsgedrag onder de Wet ketenaansprakelijkheid (WKA). De Belastingdienst zegt een beslissing nu ongeveer 10 werkdagen op zich zal laten wachten.
Het gaat om de Verklaring betalingsgedrag nakoming fiscale verplichtingen, Verklaring betalingsgedrag ketenaansprakelijkheid en de Verklaring betalingsgedrag inlenersaansprakelijkheid.
5. Grote meerderheid zzp'ers onverzekerd tegen arbeidsongeschiktheid
Nog altijd heeft zo'n 80% van de zzp'ers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Sterker nog, het aantal onverzekerde zelfstandigen neemt toe. Dat blijkt uit cijfers van CBS en TNO.
“We zien dat veel zzp’ers hun financiële risico’s onderschatten,” zegt woordvoerder Gabriël Baysoy van Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.nl. “Zonder verzekering of ruime buffer, kan enkele maanden uitval al snel duizenden tot tienduizenden euro’s aan omzet schelen. Voor een ondernemer met beperkte reserves is dat het verschil tussen blijven draaien of kopje onder gaan.”
Met de pensioenonderhandelingen is afgesproken dat de AOV voor zzp'ers verplicht wordt gesteld, om het financiële risico voor het sociale stelsel te verkleinen. Er zijn enkele knelpunten bij het voorstel voor de verplichte AOV, onder meer omdat bij de huidige opzet pas achteraf bij de aangifte blijkt wat de daadwerkelijke premie is.
>> Lees de weekoverzichten van SalarisNet hier.