Zakelijk rijden: elektrisch wint van diesel
In 2023 legden zakelijke rijders van personenauto's voor het eerst meer kilometers elektrisch af dan op diesel. Dit blijkt uit recente CBS-cijfers.
In 2023 legden zakelijke rijders van personenauto's voor het eerst meer kilometers elektrisch af dan op diesel. Dit blijkt uit recente CBS-cijfers.
Het ter beschikking stellen van een leaseauto door de werkgever staat steeds meer onder druk. Hier liggen verschillende redenen aan ten grondslag. Bijvoorbeeld het feit dat werknemers tegenwoordig veelvuldig thuiswerken. Daarnaast wordt er gestreefd naar minder en meer duurzaam woon-werkverkeer. Tegelijkertijd is de leaseauto (meestal) een arbeidsvoorwaarde. Dit betekent dat er strenge voorwaarden zijn verbonden aan het (eenzijdig) wijzigen van het recht op een leaseauto.
Leaseauto's blijven onverminderd populair in Nederland. Het leasewagenpark is afgelopen jaar verder gegroeid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), meldt BNR.
Zoals blijkt uit een recente uitspraak van het Gerechtshof 's-Hertogenbosch, zoeken werknemers naar mogelijkheden om hun loonvordering te proberen te innen die vergelijkbaar zijn met andere schuldeisers. Daaruit blijkt dat ook andere partijen dan de werkgever zelf met deze pogingen geconfronteerd kunnen worden.
Stelt u gelijktijdig meer dan 1 auto ter beschikking aan een werknemer? Eerder gaf de Belastingdienst aan dat u de bijtelling vanaf 2021 op een andere manier moet berekenen. Door diverse praktijkvragen heeft de Belastingdienst besloten om deze wijziging uit te stellen tot 2022.
Als een werknemer 60 maanden in een auto van de zaak heeft gereden, veranderen de regels voor de bijtelling. In de meeste gevallen wordt de bijtelling hoger en gaat de werknemer er in netto salaris op achteruit. Daarom wordt vaak de auto ingeleverd en eventueel een nieuwe uitgezocht. Maar wat als de werknemer in de auto wil blijven rijden? SalarisNet zocht het uit.
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom een auto van de zaak geen zakelijke kilometers rijdt. Tijdens de lockdown en coronacrisis hebben sommige lease auto's maanden bijvoorbeeld stilgestaan of zijn ze alleen privé gereden. Ook als een werknemer na zijn dienstverband nog in een lease auto rijdt, bij arbeidsongeschiktheid en langdurig (onbetaald) verlof kan een auto tijdelijk of permanent geen zakelijke kilometers meer rijden. Dit zijn de gevolgen voor de bijtelling.
In een online tool kunnen werkgevers nu de btw berekenen voor auto's van de zaak. De tool werk voor zowel privégebruik van de auto als zakelijk gebruik voor een privéauto.
Aan de start van elk kalenderjaar mag de werknemer kiezen of hij dat jaar een bijtelling voor de zakelijke lease auto wil. Wil hij de auto niet (meer dan 500 kilometer per jaar) privé rijden? Dan moet de werknemer met een rittenregistratie aantonen dat hij daadwerkelijk binnen die 500 privékilometers is gebleven. Maar hoe werkt een rittenregistratie eigenlijk?
Bij een leaseauto kiest u een auto die past binnen het gegeven budget. U rijdt hierin zolang u werkzaam bent bij de werkgever of totdat het leasecontract afloopt. Een mobiliteitsbudget is een maandelijkse vergoeding voor de werknemer om zijn mobiliteit zelf in te kopen.