Betaald ouderschapsverlof vanaf augustus 2022

Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met het voorstel, staat niets betaald ouderschapsverlof meer in de weg. Ouders kunnen dankzij de wet negen weken deels betaald ouderschapsverlof opnemen in het eerste levensjaar van hun kind. De Wet betaald ouderschapsverlof wordt op op 2 augustus 2022 van kracht.

Betaald ouderschapsverlof vanaf augustus 2022

Op dit moment kennen we in Nederland al 26 weken ouderschapsverlof per ouder in de eerste acht levensjaren van het kind.

De negen weken betaald verlof moeten worden opgenomen in het eerste levensjaar. Deze wekenkomen bovenop de zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en zes weken geboorteverlof voor de partner.

Lees ook: Nieuw op Pro: Whitepaper werknemer verwacht een kind

Het deels betaalde ouderschapsverlof is volgens het demissionaire kabinet een belangrijke stap vooruit. 'De invoering van het betaald ouderschapsverlof geeft werkende ouders meer mogelijkheden voor de verdeling van werk en zorgtaken. Wettelijk recht op betaald ouderschapsverlof in zicht. Veel jonge ouders staan in het spitsuur van hun leven, extra tijd samen met je pasgeboren kind is enorm belangrijk. Door betaald ouderschapsverlof als wettelijk recht in te voeren wordt vandaag een fundamentele stap voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen gezet, maar ook voor een beter evenwicht tussen werk en privé.'