'Vrouwenberoepen' minder betaald dan 'mannenberoepen'
Vrouwen verdienen gemiddeld nog altijd minder dan mannen. Dat begint vaak al bij het soort beroep dat ze uitoefenen.
Vrouwen verdienen gemiddeld nog altijd minder dan mannen. Dat begint vaak al bij het soort beroep dat ze uitoefenen.
Deze nieuwe wet moet ervoor zorgen dat er geen ongelijke beloning meer bestaat tussen mannen en vrouwen in vergelijkbare functies.
Onderzoek van De Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) en Human Capital Group liet geen significant verschil meer zien tussen de beloning van mannelijke en vrouwelijke directeuren. De loonkloof tussen mannen en vrouwen lijkt daarmee op directieniveau gedicht.
Met de nieuwe Europese richtlijn voor loontransparantie moet de loonkloof worden verkleind. Werknemers kunnen bijvoorbeeld ook het gemiddelde loon van collega's die gelijkwaardige werkzaamheden verrichten opvragen. De hoofdpunten.
Richtlijn loontransparantie moet er onder andere voor zorgen dat de loonkloof verkleint. Een jurist duidt het nieuwe EU-voorschrift.
Indeed roept Nederlandse werkgevers op om open kaart te spelen over salaris om de loonkloof te dichten.
De opmars van vrouwelijke managers verkleint niet direct de loonkloof. Volgens een onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit Nijmegen gaan vrouwen niet meer verdienen als hun leidinggevende een seksegenoot is. Dat schrijft De Volkskrant.
Twee op de drie werknemers (67%) zien wet- en regelgeving als de enige oplossing om te voorkomen dat vrouwen structureel minder verdienen dan mannen in een gelijke functie.
Het verschil in loon tussen de top en de doorsnee werknemers van de duizend grootste bedrijven in Nederland is iets kleiner geworden. Het brutojaarsalaris van de vijf topverdieners per bedrijf was vorig jaar 5,9 keer zo hoog als de doorsnee voltijdlonen bij deze grote bedrijven. In de top stijgt het aandeel vrouwen gestaag. Dat meldt het CBS in de vandaag verschenen publicatie De arbeidsmarkt in cijfers 2020.
Maar liefst vijftien procent van de thuiswerkende Nederlandse mannen vindt dat zijn partner een te hoog salaris krijgt, nu zij door de coronacrisis meer zicht hebben op wat hij of zij tijdens een gemiddelde werkdag allemaal uitspookt.