Jurisprudentie: is iemand een werknemer of zelfstandige?
In de eerste maanden van 2025 is het extra spannend: hoe oordeelt de rechter over zelfstandigheid? De onderstaande zaak geeft inzicht (maar zegt ook weer niet alles!).
In de eerste maanden van 2025 is het extra spannend: hoe oordeelt de rechter over zelfstandigheid? De onderstaande zaak geeft inzicht (maar zegt ook weer niet alles!).
Het lijkt een fantastische manier om te besparen: een werknemer niet langer in loondienst houden, maar inhuren als zzp'er. Het scheelt in sociale lasten en de werknemer houdt onder aan de streep ook wat meer over. Zelfs de werknemer ziet het wel zitten. Hij denkt al wat langer over voor zichzelf beginnen en een eerste klus 'veilig' bij de oude werkgever is een fijne manier om te starten. Maar mag een werkgever zomaar overstappen naar een rol als opdrachtgever?
Mensen die geen arbeidsovereenkomst hebben maar op basis van een opdrachtovereenkomst (ovo) werken, vallen vanaf 1 januari 2018 onder het wettelijk minimumloon (WML). Deze regeling wordt nu ook uitgebreid naar de mensen die op basis van een andere overeenkomst werken, zoals een aanneem-, uitgeef-, of vervoersovereenkomst.
Wanneer is sprake van loondienst? Dat is onder meer zo als de opdrachtnemer een verplichting tot persoonlijke arbeid heeft of er een gezagsverhouding is. Een aantal voorbeelden van de Belastingdienst op een rij.
<p><span style="font-weight: 400;">Opdrachtgevers en opdrachtnemers werken sinds 1 mei met een modelovereenkomst in plaats van met een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). </span><span style="font-weight: 400;">Als een modelovereenkomst niet voldoende aansluit bij hun situatie, kunnen zij ook een eigen overeenkomst voorleggen aan de Belastingdienst. </span></p>
<p><span style="font-weight: 400;">De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) wordt per 1 mei vervangen door de modelovereenkomst. D</span><span style="font-weight: 400;">e meest gestelde vragen nog een keer op een rij. </span></p>
De vraag onder de Wet DBA is wanneer een overeenkomst met een opdrachtnemer als dienstbetrekking is aan te merken. Daarbij zijn een aantal factoren van belang.
<span style="font-weight: 400;">Drie kwart van de organisaties denkt dat met de invoering van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) vanaf 1 mei het moeilijker wordt zzp'ers in te huren. Een kwart verwacht ook minder van zzp'ers gebruik te zullen maken. Dat blijkt uit <a href="https://www.randstad.nl/binaries/content/assets/randstadnl/werknemers/onderzoeken/persbericht-de-nieuwe-wet-dba-kennis-houding-en-gedrag.pdf">onderzoek</a> van TNS NIPO in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht. </span>
In plaats van een VAR kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers vanaf 1 mei modelovereenkomsten gebruiken. Hoe werkt het precies?
Als een zzp'er vanaf 1 mei niet werkt met een modelovereenkomst of een door de Belastingdienst beoordeelde overeenkomst, moet de opdrachtgever zelf bepalen of sprake is van een dienstbetrekking en of hij wel of geen loonheffingen moet betalen.