Verzekeringsplicht opdrachtgever voor zzp'er

Verzekeringsplicht opdrachtgever voor zzp'er

De Hoge Raad deed onlangs een opvallende uitspraak. Daaruit kunnen we concluderen dat de zzp'er een gelijkwaardige positie heeft aan de 'echte' werknemer.

Let op bij afkoopsom leaseauto bij uitdiensttreding

Let op bij afkoopsom leaseauto bij uitdiensttreding

<p>Als een werkgever een auto ter beschikking stelt, dan ligt hier een contract aan ten grondslag. In een aantal van deze contracten staat dat de werknemer bij uitdiensttreding alle kosten moet betalen van het voortijdig inleveren van de auto. Maar in een <a href="http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHARL:2016:1139" target="_blank" rel="noopener noreferrer">uitspraak van Hof Arnhem</a> is een grens gesteld aan de hoogte van de afkoopsom. Deze mag niet hoger liggen dan de daadwerkelijke schade.</p>

Werknemer koopt een huis: rol van de werkgever

Werknemer koopt een huis: rol van de werkgever

Als uw werknemer een huis wil kopen, wordt de werkgever gevraagd om een werkgeversverklaring. In die verklaring legt u de hypotheekverstrekker uit wat voor dienstverband de werknemer heeft, wat uw intenties met de werknemer zijn en wat het loon is. Maar wat zijn uw plichten? En heeft de werknemer ook recht op de werkgeversverklaring? SalarisNet zocht het uit.

Overheid publiceert tips voor goed werkgeverschap tijdens corona

Overheid publiceert tips voor goed werkgeverschap tijdens corona

Arbeidsmigranten werken veelal in cruciale sectoren, zoals de voedselketen en de logistiek. Het is belangrijk voor de continuïteit van uw onderneming dat u en uw medewerkers de richtlijnen van het RIVM naleven. Als meerdere medewerkers besmet raken kan dit gevolgen hebben voor uw bedrijfsprocessen. Daarnaast heeft u op grond van de Arbeidsomstandighedenwet een zorgplicht om uw medewerkers in staat te stellen hun werk veilig en gezond te doen.

<p>Elektrische auto subsidie bijtelling</p>

Wat is goed werkgeverschap ten aanzien van de auto van de zaak?

Een werkgever behoort zich als een goed werkgever te gedragen. Doet hij dat niet? Dan kan hij aansprakelijk worden voor de schade die ontstaat bij de werknemer. Dat kan schade in inkomsten zijn, maar ook schade aan lijf en leden. De werkgever is daarom verplicht maatregelen te nemen die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn functie schade lijdt. 

Voor bonus moet werknemer in dienst zijn 

Voor bonus moet werknemer in dienst zijn

Als binnen een organisatie als voorwaarde voor het ontvangen van een bonus geldt dat de werknemers in dienst moeten zijn ten tijde van uitbetaling van de bonus, dan is dat niet niet in strijd met goed werkgeverschap of naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar, aldus Hof 's-Hertogenbosch in 2019. Dit zijn de aandachtspunten voor salarisprofessionals. 

Goed werkgeverschap betekent doorwerken tijdens ontslagaanvraag

Goed werkgeverschap betekent doorwerken tijdens ontslagaanvraag

De rechter heeft bepaald dat een man, die tijdens een lopende ontslagaanvraag bij het UWV op non-actief werd gesteld, tot zijn werk moet worden toegelaten. Goed werkgeverschap brengt volgens de rechter onder meer met zich mee dat de werknemer in beginsel een ontslagprocedure mag afwachten vanuit een werkende situatie.

Bijna 3 op de 10 werknemers ervaren informatieovervloed

Bijna 3 op de 10 werknemers ervaren informatieovervloed

In 2018 kreeg 28 procent van alle werknemers (ruim 2,1 miljoen mensen) op een werkdag zoveel informatie dat zij vaak of altijd moeite hadden om dit snel genoeg te verwerken. In 2014 was dat nog 25 procent. Werknemers die een overvloed aan informatie ervaren, zijn ontevredener over hun arbeidsomstandigheden en hebben een sterkere wens om te vertrekken bij hun huidige werkgever. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2018, een onderzoek van CBS en TNO onder ruim 60 duizend werknemers van 15 tot 75 jaar.

Geen verlofuren betalen tijdens slapend dienstverband

Geen verlofuren betalen tijdens slapend dienstverband

<p>Het niet uitbetalen van verlofuren van een werkneemster tijdens een slapend dienstverband is niet in strijd met goed werkgeverschap. Dat oordeelt Rechtbank Rotterdam.<span data-ccp-props="{&quot;201341983&quot;:0,&quot;335559739&quot;:160,&quot;335559740&quot;:259}"> </span></p>

Werknemer hoeft studiekosten niet terug te betalen

Werknemer hoeft studiekosten niet terug te betalen

Een werkgever vordert betaling van studiekosten van zijn werknemer. In het studiekostenbeding is een gefixeerd bedrag aan studiekosten opgenomen. Maar ook dan moet de werkgever de gestelde kosten onderbouwen. Dat is onvoldoende gebeurd, aldus de kantonrechter.