Jurisprudentie: 'Ik ben net wakker, ik kom zo'
Een werknemer die herhaaldelijk te laat komt, zijn gedrag niet verbetert en uiteindelijk op de werkvloer zelfs een hartaanval faket. Genoeg reden voor ontslag op staande voet?
Een werknemer die herhaaldelijk te laat komt, zijn gedrag niet verbetert en uiteindelijk op de werkvloer zelfs een hartaanval faket. Genoeg reden voor ontslag op staande voet?
Vertrouwen is de basis van thuiswerken. Maar wat als een werknemer dat vertrouwen schendt - en zijn leidinggevende daarbij de andere kant op kijkt? Deze zaak laat zien hoe ver een werkgever mag gaan, en waar de juridische grenzen liggen.
Een ervaren inspecteur, een foutgeparkeerde dienstauto, en een paar gevonden lachgascilinders - het klinkt als het begin van een sterke anekdote. Maar voor een werknemer van ILT leidde dit tot ontslag.
Tumult in de mondhygiënistenwereld. Zo kun je de zaak rustig noemen waarin een werknemer op staande voet ontslagen werd vanwege vermeende stalking. De uitspraak van de rechter is opvallend.
De regering gaat de compensatieregeling voor transitievergoeding bij arbeidsongeschiktheid beperken tot kleine werkgevers. Het voorstel is ter consultatie aangeboden.
Vanaf 1 januari 2020 heeft je vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding bij ontslag. Dus ook als je in de proeftijd wordt ontslagen. In deze praktijkgids lees je meer over de fiscale behandeling van de transitievergoeding.
Wanneer je een werknemer ontslaat, heeft hij in veel gevallen recht op een transitievergoeding, als compensatie voor het ontslag. Een overzicht van veelgestelde vragen over de transitievergoeding.
Het ministerie van SZW heeft de maximale ontslagvergoeding in 2025 geïndexeerd op €98.000.
Vanaf 2026 kunnen organisaties met 25 medewerkers of meer geen gebruik meer maken van de compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Wat betekent dit?
Ooit, met de kantonrechtersformule, was het bepalen van een vergoeding bij ontslag relatief eenvoudig. Tegenwoordig zijn er heel wat meer zaken waarop je moet letten bij ontslag van een werknemer. Merel Kortenhorst van EY licht er enkele uit. In dit tweede en laatste artikel aandacht voor wetswijzigingen en aandachtspunten bij ontslag.