Aannemen van mensen uit de Banenafspraak wordt makkelijker
Voor werkgevers moet het eenvoudiger worden om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel daartoe aangenomen.
Voor werkgevers moet het eenvoudiger worden om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel daartoe aangenomen.
Het loonkostenvoordeel voor werkgevers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aannemen, wordt uitgebreid. Het voordeel geldt straks voor meer werknemers dan voorheen.
Op 1 januari 2025 treden er een aantal wetswijzigingen in werking. SalarisNet licht de relevantste voor jou als salarisprofessional uit.
Werkgevers hebben toch recht op loonkostenvoordeel (LKV) bij een overgenomen werknemer met doelgroepverklaring. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad. De Wtl-beschikking die voor 1 augustus binnenkomt of net is binnengekomen, klopt daarom soms niet. Om recht te hebben op de tegemoetkoming moeten ondernemers een bezwaar indienen.
Het inwerkingtredingsbesluit met wijzigingen in de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) is in het Staatsblad gepubliceerd.
Waarop moet je letten als je een werknemer volgens de Wet sociale werkvoorziening (WSW) in dienst hebt? Wat zijn de gevolgen voor de loonheffingen? De Belastingdienst schept via een handreiking duidelijkheid.
Het lage-inkomensvoordeel verdwijnt definitief per 1 januari 2025. Het was niet effectief. Er wordt nu meer ingezet op andere vormen van loonkostenvoordeel.
Uiterlijk vandaag ontvang je van UWV de voorlopige berekeningen 2023 van tegemoetkomingen volgens de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl). Werkgevers die hier recht op hebben, ontvangen een brief met de specificaties. Belangrijk: controleer deze berekening vóór 1 mei 2024.
Heeft jouw organisatie een (deel van een) onderneming overgenomen van een andere werkgever? Dan heb je mogelijk te maken met een 'overgang van een onderneming'. Heb je vervolgens ook recht op LKV?
De Wet tegemoetkomingen loondomein stamt uit 2017. Een van beide tegemoetkomingen van die wet, het lage-inkomensvoordeel (LIV), wordt afgeschaft. Het andere, het loonkostenvoordeel (LKV), wordt juist verruimd. Althans, als het aan minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ligt. Zij stuurde een wetsvoorstel hierover naar de Tweede Kamer.