Whitepapers

In deze rubriek vinden abonnees van SalarisNet PRO. alle whitepapers over arbeidsrecht, loonzaken, veranderende wet- en regeling, werknemerszaken en oudedagsvoorzieningen.

Whitepapers

De whitepapers worden op juistheid gecheckt door experts binnen het vakgebied, zoals arbeidsrechtsadvocaten, fiscalisten en actuarissen. De volgende whitepapers zijn op het moment beschikbaar:

Gedifferentieerde premie Whk – deel 1: publieke verzekeringen

De gedifferentieerde premie Whk bestaat momenteel uit 2 delen: de Ziektewet en de WGA. Voor elk van deze twee delen kan de werkgever kiezen voor een publieke verzekering of eigenrisicodragerschap. Kiest hij voor publieke verzekering? Dan komen de premieberekeningen om de hoek kijken. In dit whitepaper leggen we de theorie eerst uit en illustreren we de praktijk met een aantal rekenvoorbeelden.
Ga naar whitepaper

Werknemer verwacht een kind – gevolgen voor de salarisadministratie


Als een werknemer een kind verwacht, moet de salarisprofessional in actie komen. Achter de schermen moet veel geregeld worden. In dit whitepaper leest u alles over zwangerschaps- en bevallingsverlof, de verschillende verlofvormen voor de partner en verlof bij adoptie of pleegzorg.

Ga naar whitepaper

Reiskostenvergoeding en de salarisadministratie


Als de werkgever besluit dat hij de reiskosten van zijn werknemers wil vergoeden, heeft hij meerdere mogelijkheden en keuzes. Maar wanneer kiest u voor een lease auto en wanneer is een kilometervergoeding slimmer? Hoe zit het met de fiets van de zaak en wanneer krijgt u te maken met bijtelling? Dit en nog veel meer leest u in deze whitepaper.
Ga naar whitepaper

Collectief Ontslag


Ook bij tegenvallende bedrijfsresultaten of werkvermindering –en de daarbij horende omzetdaling- blijven uw (loon)kosten gewoon doorlopen. Een reorganisatie of herstructurering leidt tot een vermindering van het aantal arbeidsplaatsen en daarmee ook een daling van de loonkosten. Als een herstructurering of reorganisatie binnen een tijdvak van drie maanden leidt tot de beëindiging van de arbeidsovereenkomst van ten minste twintig medewerkers is er sprake van collectief ontslag.
Ga naar whitepaper

Vakantiegeld en vakantiedagen

Alle werknemers in loondienst hebben recht op vakantiedagen. In deze whitepaper leest u onder meer alles over de verschillende soorten vakantiedagen, de opbouw van die dagen en de (on)mogelijkheden rond uitbetaling. Ook gaan we verder in op vakantiedagen bij ziekte.
Ga naar whitepaper

Loonbeslag

Als een werknemer een of meerdere schulden heeft, kan een deurwaarder onder bepaalde omstandigheden beslag leggen op de inkomsten van de werknemer. Daarvoor is een titel nodig (vaak een dwangbevel of een uitspraak van de rechter). Aan de hand van dit white paper leert u wat loonbeslag is, hoe het proces verloopt en hoe u een loonbeslag correct verwerkt in de salarisadministratie.
Ga naar whitepaper

Corona: alles wat werkgevers moeten weten

SalarisNet heeft speciaal voor u door de corona-situatie deze whitepaper samengesteld. U leest in deze whitepaper over de voornaamste arbeidsrechtelijke thema’s waar u als werkgever vanwege het coronavirus mee in aanraking kunt komen. Denk aan ziekte, verlof en thuiswerken, werktijdverkorting, bedrijfseconomisch ontslag, de rol van de OR en uiteraard ook welke maatregelen zinvol zijn om verspreiding van het virus op de werkvloer te voorkomen.
Ga naar whitepaper

Factsheet WKR 2020


In de praktijk roept de werkkostenregeling nog veel vragen op. Daarnaast verandert de regeling continu. Ook dit jaar komen er weer nieuwe regels bij. In deze factsheet zetten we de belangrijkste wijzigingen voor u op een rijtje, inclusief toelichting.
Ga naar whitepaper

Lees meer over