Checklists

Snel weten wat u moet doen en geen enkele stap vergeten? Gebruik de checklists van SalarisNet PRO.

Checklists

Hier vindt u alle checklists van SalarisNet op het gebied van arbeidsrecht, loonzaken en nog veel meer. De checklists worden geschreven door bewezen experts binnen hun vakgebied zoals arbeidsrechtsadvocaten, fiscalisten en actuarissen. De informatie in deze artikelen wordt regelmatig gecontroleerd op juistheid en geactualiseerd wanneer nodig.

Checklist: Compensatie transitievergoeding

Werkgevers kunnen sinds 1 april 2020 compensatie aanvragen als zij een werknemer ontslaan of vanaf 1 juli 2015 ontslagen hebben omdat deze langer dan 2 jaar ziek is of was. Aan welke voorwaarden moet worden voldaan? Hoe en waar dient de compensatie te worden aangevraagd? En waar moeten werkgevers nog meer aan denken?
Bekijk deze checklist

Checklist: Wijzigen arbeidsvoorwaarden

Hoewel het kabinet in deze bijzondere tijd vergaande steunmaatregelen voor ondernemers heeft afgekondigd, zullen veel bedrijven moeten besparen. Dat kan bijvoorbeeld door het aanpassen (versoberen) van arbeidsvoorwaarden. Welke stappen moeten ondernemers nemen om arbeidsvoorwaarden te kunnen wijzigen?
Bekijk deze checklist

Checklist: Doorwerken na de aow-leeftijd

Als een werkgever en een werknemer besluiten dat de werkrelatie na het bereiken van de aow-leeftijd door de werknemer wordt voortgezet, dan moet dat vormgegeven worden. Is er een nieuw contract nodig? En zo ja, moet dat dan voor bepaalde of onbepaalde tijd zijn? Dit stappenplan geeft antwoord op deze vragen. Bovendien krijgt u inzicht in de afwijkende arbeidsrechtelijke regels die in dit geval gelden.
Bekijk deze checklist

Checklist: Concurrentiebeding

Een concurrentiebeding is een bijzonder beding dat werknemers beperkt bij het zoeken naar een andere baan, als de arbeidsovereenkomst waarin het beding staat eindigt. Het beding beperkt daarmee de vrije arbeidskeuze van de werknemer, reden waarom de regels streng zijn. Met deze checklist kunt u nagaan of aan alle regels is voldaan.
Bekijk deze checklist

Checklist: ontslag op basis van de i-grond

Sinds 1 januari 2020 heeft het ontslagrecht er een ontslaggrond bij: de cumulatiegrond. Ook wel de i-grond genoemd, verwijzend naar zijn plek in de wet. Deze nieuwe grond heeft een ander karakter dan de andere ontslaggronden die in de wet staan. Tijd voor een checklist.
Bekijk deze checklist

Checklist: (Nieuwe) ketenregeling

Wanneer mag een werkgever nu een nieuw tijdelijk contract aanbieden aan een tijdelijke werknemer? En wanneer niet? En wat als een contract in 2019 is aangegaan, maar in 2020 afloopt? Met deze checklist kunt u checken of u een werknemer veilig een volgend tijdelijk contract kunt aanbieden. We kijken naar zowel de oude als de nieuwe regels.
Bekijk deze checklist

Checklist: Transitievergoeding

Met deze checklist kunt u nagaan of u een transitievergoeding moet betalen, bedragen in mindering kunt brengen op de vergoeding, hoe u de transitievergoeding moet berekenen en of u aanspraak kunt maken op compensatie van de transitievergoeding. De wijzigingen per 1 januari 2020 zijn hierin verwerkt.
Bekijk deze checklist

Checklist: Opzegverboden

Als een werkgever het dienstverband van een werknemer wil beëindigen en de werknemer werkt daar niet aan mee, dan zal hij moeten checken of er geen opzegverboden in de weg staan. In de wet staan twee soorten opzegverboden: de 'wegens-opzegverboden' en de 'tijdens-opzegverboden'.
Bekijk deze checklist

Checklist: Sancties

Bedrijven besteden vaak veel tijd, en vaak ook veel geld, aan het opstellen van een personeelshandboek. Voor een goede bedrijfsvoering, maar ook om het werk veilig te houden en de onderlingen sfeer te bevorderen, zijn bedrijfsregels van belang. Die regels hebben echter nauwelijks waarde als ze niet (consequent) worden gehandhaafd.
Bekijk deze checklist

Checklist: Als een werknemer niet meewerkt aan re-integratie

In deze checklist gaan we kort in op de minimale verplichtingen onder de Wet Poortwachter en de mogelijkheden van de werkgever als de werknemer weigert mee te werken aan re-integratie. Wanneer kunt u een loonstop instellen en onder welke voorwaarden kan de arbeidsovereenkomst worden ontbonden?
Bekijk deze checklist

Checklist: Thuiswerken

Files, rumoerige kantoortuinen en het corona-virus hebben een impuls gegeven aan het thuiswerken. Maar waar moeten werkgevers aan denken als hun werknemers thuis aan het werk gaan? Mag thuiswerken worden geweigerd en hoe zit het met de arbo-regels?
Bekijk deze checklist

Checklist: Ontslag bij bedrijfsbeëindiging

Als een ondernemer zijn bedrijf wil (of moet) beëindigen, moet hij de werknemers die nog bij hem werken ontslaan. Hoewel men bij de term 'bedrijfseconomisch ontslag' al snel denkt aan een bedrijf dat in financiële nood verkeert, hoeft dat natuurlijk helemaal niet het geval te zijn. Een ondernemer kan zijn bedrijf ook willen beëindigen omdat hij met pensioen wil of omdat hij ziek is.
Bekijk deze checklist

Checklist: Verplicht overwerk

Regels over overwerk staan niet in de wet. Hoe zit het dan met overwerken? Is een werknemer verplicht om over te werken? En als een werknemer overwerkt, heeft hij dan ook recht op salaris? Heeft hij ook recht op een overwerktoeslag? Mag ook in vrije tijd worden gecompenseerd? In deze checklist vindt u antwoorden op deze vragen.
Bekijk deze checklist

Checklist: Uitbetalen overwerk

Regels over overwerk en de uitbetaling van dat werk staan niet in de wet. Er is dus ook niets geregeld over de betaling. Toch kunt u aan de hand van deze checklist bepalen of overwerk moet worden uitbetaald.Bekijk deze checklist

Checklist: WAB - flexwerkers en oproepkrachten

De Wet Arbeidsmarkt in balans is per 1 januari 2020 in werking getreden. Deze regels hebben invloed op uw personeelsbeslissingen In deze checklist vindt u de belangrijkste punten voor tijdelijke en oproepcontracten op een rijtje.
Bekijk deze checklist

Checklist: Partnerverlof rond de geboorte van een kind

In 2019 is het verlof van de partner van een vrouw die bevalt van een kind gewijzigd. Ook in 2020 wijzigt het een en ander. Daarom een checklist - in chronologische volgorde.

Lees meer over