Minister: zo zetten we vroegpensioen en verlofsparen beter in
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid legt uit welke verbeteringen op komst zijn op het gebied van het vroegpensioen en verlofsparen.
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid legt uit welke verbeteringen op komst zijn op het gebied van het vroegpensioen en verlofsparen.
Salarisnet vraagt verzuimspecialist Marjol Nikkels wat de belangrijkste veranderingen per september zijn.
Van wet- en regelgeving tot trends: elke twee weken gaat SalarisNet in gesprek met experts over wat er speelt in het salarisvak. Deze keer: Chris Baelemans, medeoprichter van Dukers & Baelemans, consultant en jaarlijks spreker op het Salaris Kennisfestival, over de pensioentransitie.
Steeds meer zzp'ers stappen naar de rechter met succes: ze blijken geen zelfstandige, maar werknemer.
De voorgestelde pensioenhervormingen veroorzaken momenteel grote onrust binnen de pensioensector. De coalitiepartijen zijn het nog niet met elkaar eens over de toekomst van het pensioenstelsel.
De Eerste Kamer is akkoord met het wetsvoorstel Wet Toekomst Pensioenen. Drie belangrijke vragen over de verandering in de pensioenregelgeving.
De leeftijd waarop Nederlanders recht hebben op AOW gaat in 2028 met drie maanden omhoog naar 67 jaar en drie maanden. Deze automatische verhoging van de AOW-leeftijd volgt uit de levensverwachting die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht in 2028. Voor de jaren 2024 tot en met 2027 blijft de AOW-leeftijd op 67 jaar.
Het is de bedoeling dat de komende vijf jaar zo'n 450.000 mensen die wel werken voor een baas maar geen pensioen opbouwen, dat alsnog gaan doen. Minister Carola Schouten (Pensioen) neemt verschillende adviezen van de Stichting van de Arbeid over die daartoe moeten leiden.
De nieuwe pensioenwet wordt opnieuw uitgesteld. Vanaf 1 januari zouden nieuwe pensioenregelingen onder deze wet kunnen worden opgesteld - er geldt een overgangsperiode van vier jaar - maar dat wordt nu 1 juli.
Het kabinet werkt aan een toekomstbestendig pensioenstelsel voor huidige en toekomstige generaties. Het pensioenstelsel kent nu een aantal kwetsbaarheden. Zo moeten pensioenuitvoerders hoge reserves aanhouden. In combinatie met een langdurige periode van lage rente zorgde dit ervoor dat veel aanvullende pensioenen de afgelopen jaren niet zijn verhoogd.
Sinds donderdag 25 augustus kunnen Nederlanders op de website Onsnieuwepensioen.nl informatie op hoofdlijnen vinden over de voorgenomen nieuwe regels voor pensioen.
De pensioenen gaan omhoog. ABP, het grootste pensioenfonds en een pensioenfonds in de metaal (PME) hebben al verhogingen aangekondigd per 1 juli. Experts verwachten dat alle 5 grote fondsen de pensioenuitkeringen zullen verhogen. De FNV verwacht aankondigingen bij meer fondsen. De fondsen hopen zelf dat ze meer verhogingen kunnen doorvoeren.
Op 1 juli 2022 wordt het Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen gewijzigd. Dankzij het gewijzigde besluit kunnen pensioenfondsen al dit jaar onder voorwaarden gebruik maken van de gewijzigde indexatie-regels. Dit is gelijk aan de regels zoals die ook in de transitieperiode naar het nieuwe stelsel gelden.
De klok tikt verder en de datum van 1 januari 2028 komt vanzelf dichterbij. Dan moet iedereen en alles zijn overgestapt naar het nieuwe pensioenstelsel. Chris Baelemans geeft in 2 artikelen inzicht in wat de nieuwe pensioenwetgeving betekent voor salarisprofessionals. In dit tweede en laatste artikel gaat het onder meer over datakwaliteit.
De klok tikt verder en de datum van 1 januari 2028 komt vanzelf dichterbij. Dan moet iedereen en alles zijn overgestapt naar het nieuwe pensioenstelsel. Chris Baelemans geeft in 2 artikelen inzicht in wat de nieuwe pensioenwetgeving betekent voor salarisprofessionals. In het eerste staat communicatie centraal.
Het kabinet, de werkgevers en de vakbonden zijn het eens geworden over het vroegpensioen voor werknemers met zwaar werk.
Dankzij de Wet herziening bedrag ineens kan je werknemer, als pensioendeelnemer, ervoor kiezen om eenmalig een (pensioen)bedrag in één keer uit te laten betalen.