Met de ingrijpende WAB, de Belastingplannen voor 2020 én het pensioenakkoord is het niet verwonderlijk dat eigenrisicodragerschap even niet zo hoog op de agenda stond. Waarschijnlijk begint het einde van deze projecten inmiddels in zicht te komen. Misschien is daarom nu wel het moment om ziekte en arbeidsongeschikt weer eens nader te bekijken. Er liggen namelijk interessante kansen, maar ook risico’s. De schadelast loopt de komende jaren naar verwachting flink op. Dus wegkijken is beslist geen optie.

Hogere publieke premie voor de Ziektewet

Er is geen ontkomen meer aan. Alle uitzendwerkgevers vallen vanaf 1 januari 2020 in sector 52. Deze sector kent van oudersher een hoge schadelast. U mag als werkgever niet meer verlonen in een andere sector. Kiest u in 2020 nog voor een publieke verzekering terwijl u eerder verloonde in een andere sector? Hou er dan rekening mee dat u fors hogere premies moet gaan afdragen. Die hogere premies zitten hem vooral in de Ziektewet (10,02 procent).

Lees ook: Toename ziekteverzuim eindelijk gestopt

Berekening premies

De manier waarop de premies voor de Ziektewet en de WGA worden berekend verandert ook. Maar in de basis zal het systeem natuurlijk nooit echt veranderen. Hoe meer mensen (in uw sector) een aanvraag doen voor Ziektewet of WGA, hoe hoger de premie. Daar zit ook meteen een probleem. Want steeds meer mensen, met name in branches waar traditioneel meer met flexibele arbeidskrachten wordt gewerkt, stijgen de premies. Ook in 2020 is die stijging weer flink: bijna een volle procent voor de Ziektewet (van 4,85 procent naar 5,73 procent) en voor de WGA een ruim half procent (van 1,15 naar 1,58 procent) voor kleine uitzenders. Middelgrote en grote uitzenders zien de gemiddelde werkgeversrisicopercentages ook scherp stijgen (Ziektewet: van 0,26% naar 0,32% en de WGA: van 0,41% naar 0,48%). En dat zijn nog gemiddelden van álle middelgrote en grote werkgevers, die gunstiger uitvallen dan de cijfers van de uitzendsector.

Lees ook: Voorbereiden op een zieke werknemer doet u zó

Let op: deadline 1 april 2020

Gezien de belangrijke financiële gevolgen is het belangrijk om uw schadelast goed in kaart te brengen en te beheersen. Het is goed mogelijk dat u toch beter af bent bij het UWV, maar het kan geen kwaad om eens te kijken naar een private verzekering. Als salarisadministrateur kunt u als geen ander deze vergelijking maken. De cijfers spreken in dit soort situaties meestal voor zich. Maak de berekening en leg deze gewoon voor binnen het bedrijf. Maar let op: doe dit voor 1 april 2020, anders moet u weer een half jaar wachten.