
Staatssecretaris Snel van Financiën gaat in op vragen over de 30%-regeling en de evaluatie van deze expatregeling. Dit doet hij in antwoord op vragen naar aanleiding van de brief Fiscale beleidsagenda.
De 30%-regeling houdt in dat de werkgever aan bepaalde werknemers zonder nader bewijs maximaal 30% van het loon inclusief de vergoeding onbelast kunt geven (gerichte vrijstelling) voor de extraterritoriale kosten.
Hoeveel kost de expatregeling Nederland jaarlijks?
In de hierna opgenomen tabel zijn de kosten van de 30%-regeling voor ingekomen werknemers opgenomen.
Tabel. Kosten expatregeling in € mln
2013 651
2014 699
2015 806
2016 850
2017 901*
2018 955*
* Raming
Klopt het dat in 2014 26% van de totale 700 miljoen euro (180 miljoen euro) naar de 2.000 rijkste expats ging, die allen meer dan 2 ton per jaar verdienen?
Ja, circa 26% van de kosten van de 30%-regeling in het jaar 2014 had betrekking op de 2.000 meestverdienende werknemers binnen de 30%-regeling. Zij hadden in dat jaar een fiscaal loon van meer dan € 200.000.
Zoals uit de tabel blijkt zijn de kosten van de 30%-regeling vanaf 2013 elk jaar gestegen. Dit geldt ook voor het aantal gebruikers van de regeling.
Is inmiddels wel duidelijk of de expatregeling het vestigingsklimaat in Nederland aantrekkelijker maakt, gezien de constatering van de Algemene Rekenkamer dat dit onduidelijk is?
Zie ook 30%-regeling kost 700 miljoen euro maar wat levert het op?
Evaluatie 30%-regeling
Een van de doelstellingen van de 30%-regeling is het leveren van een bijdrage aan het aantrekkelijk en competitief houden van het Nederlandse vestigingsklimaat. Onderzoeksbureau Dialogic heeft in 2017 de 30%-regeling geëvalueerd op doeltreffendheid en doelmatigheid.
Zoals in de kabinetsreactie op deze evaluatie is aangegeven, concludeert Dialogic in het rapport Evaluatie 30%-regeling dat, hoewel het exacte effect van de 30%-regeling met betrekking tot dit doel niet (kwantitatief) is vast te stellen, de 30%-regeling voor een deel van de werkgevers een relevante factor is binnen het Nederlandse vestigingsklimaat.
Het gaat met name om (grote) internationaal georiënteerde werkgevers, die vaak opereren in relatief arbeidsintensieve sectoren of relatief veel te maken hebben met hoogwaardige schaarse arbeid, zoals het geval is bij hoofdkantoorfuncties, ICT-werkzaamheden, onderzoek en ontwikkeling, internationale marketing en internationale sales. De 30%-regeling lijkt dus met name een relevante vestigingsplaatsfactor te zijn voor (grote) bedrijven in Nederland die internationaal actief zijn
Zie ook Evaluatie 30%-regeling – is regeling voor werknemers uit buitenland effectief?
De kabinetsreactie vindt u in dit bericht: Looptijd 30%-regeling verkort naar vijf jaar per 2019
Wat is de onderbouwing van de 30% die wordt gehanteerd bij de expatregeling?
De 30%-regeling is de opvolger van onder meer de 35%-regeling en de zogenoemde Nedecoregeling. Beide kenden een percentage van 35. In het kader van de belastingherziening 2001 is besloten het niveau van deze regelingen per 2001 terug te brengen tot 30%.
De Hoge Raad komt in 2016 tot de conclusie dat “kan niet worden geoordeeld dat de vrijstelling voor kostenvergoedingen, zoals voorzien in de 30%-regeling, systematisch leidt tot een duidelijke overcompensatie van de werkelijk gemaakte extraterritoriale kosten.”
Zie Hoge Raad: 150-km-grens 30%-regeling toegestaan
Verdieping vindt u in het artikel De 30%-regeling: toch EU-proof?
Hoogte forfait passend bij werkelijke ETK
Dialogic constateert in het rapport Evaluatie 30%-regeling dat gemiddeld genomen de hoogte van het forfait passend is bij de werkelijke extraterritoriale kosten (ETK). Dialogic schat in dat de werkelijke ETK voor een werknemer gemiddeld 29% van de grondslag zijn; dit is dus in lijn met het forfait (30%). Wel geeft Dialogic hierbij aan dat er grote verschillen zijn tussen werknemers.
Wat is het voordeel of nadeel van de expatregeling ten opzichte van het verstrekken van een evenzo hoge heffingskorting op de loonkosten van buitenlandse bedrijven die in Nederland gevestigd zijn, indien zij permanente Nederlandse ingezetenen van een dienstverband voorzien?
Drie doelstellingen
De 30%-regeling kent drie doelstellingen, namelijk:
- het aantrekken van werknemers uit het buitenland met een specifieke deskundigheid die in Nederland niet of schaars aanwezig is,
- het leveren van een bijdrage aan het aantrekkelijk en het competitief houden van het Nederlandse vestigingsklimaat; en
- het verminderen van de administratieve lasten voor werkgevers en werknemers.
Zie ook Whitepaper Evaluatie 30%-regeling
Loonkostenvoordeel
Een loonkostenvoordeel voor buitenlandse bedrijven die inwoners van Nederland in dienst hebben komt niet tegemoet aan de eerste doelstelling van de 30%-regeling. Dat loonkostenvoordeel draagt immers niet bij aan de werving van mensen met een specifieke deskundigheid die in Nederland niet of schaars aanwezig is.
Het is lastig in te schatten waarom het voor de maatschappij meer waard zou zijn als een inwoner van Nederland voor een buitenlands bedrijf werkt in plaats van voor een binnenlands bedrijf. Bovendien is het Europeesrechtelijk niet toegestaan om een dergelijk loonkostenvoordeel toe te kennen aan (buitenlandse) bedrijven indien en voor zover ze inwoners van Nederland in dienst hebben.
Looptijd verkort naar vijf jaar per 2019
De looptijd van de 30%-regeling wordt per 1 januari 2019 verkort van acht naar vijf jaar. Het kabinet volgt hiermee een aanbeveling op uit de evaluatie van de 30%-regeling. De verkorting gaat gelden voor zowel nieuwe als bestaande gevallen.
De wijzigingen komen te staan in het pakket Belastingplan 2019 dat op Prinsjesdag openbaar wordt.
Meer informatie in Looptijd 30%-regeling verkort naar vijf jaar per 2019
Antwoorden op vragen n.a.v. de brief fiscale beleidsagenda
Download ook de whitepaper Prinsjesdag: Fors kortere looptijd voor de 30%-regeling