Een maand betaald vaderschapsverlof in nieuwe cao ING

Er is een nieuwe cao afgesproken voor de circa 14.000 werknemers van ING. Zij krijgen onder meer een een maand doorbetaald vaderschapsverlof en een loonsverhoging van 1,7 procent. Dit maakten vakbonden FNV Finance, De Unie en CNV Dienstenbond bekend.
Delen:

Ook werden afspraken gemaakt over scholingsgeld van 375 euro per jaar voor iedere werknemer. Medewerkers boven de zestig jaar kunnen één dag in de week vrijwilligerswerk doen met behoud van inkomen en pensioenopbouw.

Verder krijgen de werknemers anderhalve diversiteitsdag, een dag naar keuze voor bijvoorbeeld 5 mei, een religieuze hoogtijdag dan wel een lokale feestdag.

De cao heeft een looptijd van 1 jaar: van 1 januari 2018 tot 31 december 2018.

Hoe staat het met betaald vaderschapsverlof?

Met ingang van 2018 kunnen jonge vaders bij de grootste bank van Nederland een maand betaald vaderschapsverlof opnemen. De regeling geldt ook voor niet-biologische moeders, zoals in lesbische stellen.

Vaders in Nederland hebben nu bij de geboorte van een kind wettelijk recht op twee dagen doorbetaald verlof. Vier jaar geleden werd dat wettelijk verlofrecht uitgebreid met drie dagen extra, maar dan wel onbetaald. Daarmee staat Nederland onderaan de Europese ranglijstjes.

In andere EU-landen is twee maanden (Duitsland) tot een half jaar (Luxemburg) betaald vaderschapsverlof heel normaal. Eerder dit jaar kwam de Europese Commissie nog met een minimumvoorstel waardoor alle nieuwe vaders in de EU recht zouden moeten krijgen op minimaal twee weken betaald vaderschapsverlof.

Zie ook het bericht EU wil vaderschapsverlof en ouderschapsverlof uitbreiden

EU wil vaderschapsverlof en ouderschapsverlof uitbreiden

In de Tweede Kamer ligt al langere tijd een wetsvoorstel voor om het bestaande vaderschapsverlof te verlengen naar vijf doorbetaalde dagen. Door de verkiezingen en de formatie is de stemming in de Kamer echter op de lange baan geschoven.

Zie ook het bericht Tweede Kamer gaat uitbreiding vaderschapsverlof toch niet behandelen

Tweede Kamer gaat uitbreiding vaderschapsverlof toch niet behandelen

Voor de vakbonden is een langer vaderschapsverlof geen speerpunt in de meeste cao-onderhandelingen.

Bron: FNV, Volkskrant