Prinsjesdag 2022

Vandaag presenteert het kabinet het Belastingplan 2023 met de fiscale wijzigingen voor 2023. SalarisNet houdt vandaag voor u bij wat er verandert voor werkgevers en werknemers. Wat zijn bijvoorbeeld de plannen met de thuiswerkvergoeding, de reiskostenvergoeding en de WKR?

Prinsjesdag 2022

Er is al het een en ander bekend over de plannen, zoals een geplande verhoging van de thuiswerkvergoeding. Het kabinet liet eerder doorschemeren dat dit op 2,13 euro uit zou komen, maar het exacte bedrag van de fiscale vrijstelling wordt vandaag bekendgemaakt. Ook wordt de 30%-regeling beperkt en wordt de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd.

Gisteren nog werd bekend dat het kabinet miljarden extra uittrekt voor de energierekening, wat vooral gericht lijkt te zijn op het ondersteunen van huishoudens. Van de gelekte plannen lijkt het meeste betaald te worden door vermogende Nederlanders en bedrijven. Zo is voor ondernemers van belang dat het schijftarief voor de Vpb daalt, waardoor meer bedrijven het hoge tarief van 25 procent betalen. Daarnaast stijgt het tarief in de lage schijf met enkele procenten.

Troonrede en koffertje

Om omstreeks 13.20 uur spreekt koning Willem-Alexander de Troonrede uit. In deze toespraak worden de belangrijkste punten van de begrotingsplannen voor 2023 bekendgemaakt. Om 15.00 uur biedt minister Kaag van Financiën het koffertje met daarin de Miljoennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. Vanaf ongeveer kwart over drie worden de stukken gepubliceerd en de redactie van SalarisNet duikt daar vanaf dat moment in en vat samen welke plannen relevant zijn u.

Debat

De komende dagen volgen diepgaande stukken van diverse specialisten over de gevolgen van de begroting in 2023. De Algemene Beschouwingen, waarin de Tweede Kamer zich uitspreekt over de plannen en eventueel wijzigingen volgen, staat gepland voor woensdag 21 september. Op donderdag beantwoordt minister-president Rutte vragen die het parlement tijdens de eerste dag van de Beschouwingen heeft gesteld.

Een week later volgen de Algemene Financiële Beschouwingen waarin financieel specialisten van de Kamerfracties debatteren met het ministerie van Financiën. Uiterlijk 1 januari moet de behandeling zijn afgerond. Soms is daar een uitzondering op mogelijk en diverse plannen moeten in aparte wetsvoorstellen worden behandeld.

Meer weten?

Tijdens Prinsjesdag vatten wij dit en meer voor u samenvatten. Maar toelichting is ook belangrijk. Kom daarom op 27 september naar de Personeel en Salaris Vakdag. Zie we u daar?