
‘Wat is het verschil tussen een pitbull en een belastinginspecteur?’ Loonspecialist Jan-Betram Rietveld knipoogt ondeugend naar Stan Rethans, werkzaam bij de Belastingdienst. ‘Pitbulls laten uiteindelijk wel los!’. Rethans kan de grap wel waarderen. Want hoewel kwaadwillenden inderdaad een lastige kluif aan hem zullen hebben, is hij tijdens de Personeel- & SalarisVakdag vooral aanwezig om te zorgen dat het niet verkeerd gaat. Samen met Heleen Elbert, Hans Kennis, Carola van Vilsteren, Mark Diebels en Jolanda van der Steen verzorgden Rietveld en Rethans een compleet overzicht van de belangrijkste ontwikkeling op het gebied van salarisadministratie.
De baard van de koning
Wat vond u het belangrijkste nieuws tijdens Prinsjesdag? Uit de zaal komen de antwoorden voorzichtig: de nieuwe WW-premie, de arbeidskorting per 2020 maar toch vooral: de baard van de koning. Jan-Bertram Rietveld is het er mee eens. En dan nog iets: de WKR. Want eindelijk is de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) een gerichte vrijstelling binnen de WKR. Voor veel grote bedrijven prettig, want – zo illustreert Rietveld – ik heb bedrijven gezien waar ze jaarlijks duizenden euro’s kwijt zijn aan VOG’s. Wel vraagt hij zich af of de veel duurdere ‘verklaring geen bezwaar’ straks ook onder deze vrijstelling mag vallen. Er zijn nog meer veranderingen in de WKR aan deze regeling, ‘maar mijn advies aan u: die mag u gelijk weer vergeten’. De impact op het leven van de salarisprofessional is er nauwelijks.
Lees ook:Belastingplan: WKR uitgebreid
Een wet die niet wordt gehandhaafd
De volgende spreker, Stan Rethans wordt aangekondigd met een vraag. Wat betekent het om een wet, de Wet DBA, te hebben zonder dat die wordt gehandhaafd? Rethans legt eerst uit waarom de Wet DBA eigenlijk nodig was: de VAR-systematiek was niet te handhaven en werknemers werden vaak onterecht aangemerkt als freelancer, waardoor de overheid weer sociale premies misliep. Inmiddels hebben we de Wet DBA al weer een jaar of 3, maar geldt er een handhavingsmoratorium. Mensen die het niet goed doen, worden niet bestraft, tenzij er kwade opzet in het spel is. Er is sprake van een opvolger voor de Wet DBA, waarvan we ieder moment de internetconsultatie mogen verwachten. Deze staat namelijk gepland voor het laatste kwartaal van 2019. Vervolgens zou er begin 2021 een nieuwe Wet DBA moeten zijn. Daarbij gaat ook een webmodule horen die op basis van vragen voor u kan nagaan of er écht sprake is van een freelancer. Hoewel de wet dus nog niet wordt gehandhaafd, attendeert de belastingdienst werkgevers er wel op als zij menen dat er sprake is van een dienstverband. Past de werkgever het werk of de overeenkomst vervolgens niet aan, kan hij vanaf 2020 worden aangemerkt als ‘kwaadwillend’ en dus geconfronteerd worden met sancties. Tot op heden zijn hier geen gevallen van bekend.
Lees ook: Stand van zaken vervanging DBA: webmodule gezagscriterium ALT op-out
Nieuwe mobiliteit
Na een korte pauze loodst Heleen Elbert de bezoekers kort door de fiscale maatregelen rond mobiliteit. Ze gaat in op de nieuwe bijtelling voor auto’s van de zaak en staat uitgebreid stil bij de nieuwe fiets-van-de-zaak. Met name mensen met een kilometervergoeding en een fiets-van-de-zaak gaan er op achteruit. Zij hebben niet langer recht op deze vergoeding. Ook zijn er aandachtspunten voor de salarisprofessional. Zo moet u gebruik maken van de consumentenadviesprijs bij het vaststellen van de bijtelling en niet van het factuurbedrag.
Lees ook: Heleen Elbert over Prinsjesdag en mobiliteit: auto en fiets van de zaak
Alle pensioenen veranderen
Hans Kennis vat het nieuwe pensioenakkoord samen: ‘Alles gaat veranderen, elke pensioenvorm. U moet allemaal aan de slag.’ Het oude pensioenstelsel was niet meer te handhaven, er dreigden kortingen, de pensioenleeftijd steeg hard en het vertrouwen in het pensioen daalde. Werkgevers en de overheid hadden eindelijk genoeg gemeenschappelijke doelen om een akkoord te sluiten. De conclusie was dat er geen ruimte meer was voor een gegarandeerd pensioen, maar dat juist de inleg gegarandeerd moet worden. Of, zoals Kennis het stelt: ‘Voorheen spraken we met elkaar af dat we als u 65 werd, gegarandeerd een appel van een zeker formaat voor u zouden kopen. Het bedrag voor de appel was niet vooraf bekend. Met het nieuwe pensioenakkoord zeggen we niet meer dat de appel gegarandeerd is, maar juist het inkoopbedrag voor die appel. Of dat een grote of een kleine appel is, dat weten we nu nog niet.’ Deze nieuwe manier van appels (pensioenen) inkopen, gaan we naar verwachting hanteren in 2023. Maar voor die tijd moet de salarisprofessional aan de slag en om de tafel met zijn pensioenpartner. Alle pensioenregelingen moeten opnieuw worden bekeken en ingekocht.
Lees ook: Hans Kennis: ‘Het vakgebied van pensioenen moet opnieuw worden uitgevonden’
Ik waardeer u
Wist u dat 66 procent van al uw vertrekkend personeel weg gaat omdat zij zich onvoldoende gewaardeerd voelen? Onder millenials vertrekt zelfs 76 procent om deze reden. Dat is dan ook waarom Jolanda van der Steen pleit voor aandacht voor werkgeluk. Gemiddeld heeft 1 op de 4 werknemers wekelijks 1 of meer slechte dagen op kantoor. De meest gehoorde reden daarvoor is te veel werkdruk, maar op plek 2 tot en met 5 staan zaken als sfeer in het team, gebrek aan waardering van de manager en negatieve collega’s. Die zaken zijn extreem belangrijk voor werkgeluk. Van der Steen zou daarom graag zien dat wij allemaal wat vaker onze waardering laten blijken.
Lees ook: 99 oplossingen tegen werkstress voor werkgever en werknemer
De WWZ 2
Jan-Betram Rietveld kondigt de volgende spreker aan. Hij waardeert hem omdat hij zoveel vakinhoudelijke kennis van arbeidsrecht heeft. Mark Diebels glimlacht en begint: ‘De WAB is eigenlijk een soort WWZ 2. Het is een correctie op de haastklus die de WWZ was.’ Volgens Diebels waren er 4 dingen mis met de WWZ, die nu gecorrigeerd zijn. Ten eerste werkte de nieuwe ketenregeling niet zoals gepland. De bedoeling was dat mensen vaker en eerder een vast contract kregen. Maar in plaats daarvan werden ze nu na 2 jaar in plaats van 3 jaar op straat gezet. Daarom zijn we straks weer terug bij het oude. De ketenregeling is weer naar 3 contracten in 3 jaar. De tweede fout was de sectorpremie voor de WW. Om vaste contracten te stimuleren gaan we nu deze premie gebruiken. Een hoge premie voor tijdelijke overeenkomsten en een lage premie voor vaste dienstverbanden. Ook niet goed aan de WWZ was de situatie van de oproepkracht. Een oproepkracht mag nu weigeren als hij te laat wordt opgeroepen en wordt uitbetaald voor de opgeroepen hoeveelheid uren. Ook als hij eerder naar huis wordt gestuurd. Het laatste punt waarop de WWZ aanpassing nodig had, was de transitievergoeding. Iedereen heeft er straks recht op. Maar het bedrag wordt gemiddeld genomen lager.
Lees ook: De WAB uitgelegd: WW-premie naar type contract
Personeel- en Salaris Vakdag moeten missen? Kom naar het Jaarcongres SalarisNet!Start goed in 2020 en kom op 28 november naar het Beatrix Theater in Utrecht. Peter Hoogstraten, Marjol Nikkels-Agema, Jan-Bertram Rietveld, Chris Baelemans, Jocelyn Rebbens en dagvoorzitter Inge Diepman praten u in één dag helemaal bij over onderwerpen en de nieuwste maatregelen die u als professional in de dagelijkse praktijk tegenkomt:
Profiteer tot en met 27 september van maar liefst € 75,- vroegboekkorting! |