
Nu de Wet arbeidsmarkt in balans door de Eerste Kamer is, komt er een flinke verandering voor de transitievergoeding aan. Ook krijgen werkgevers soms recht op compensatie voor deze vergoeding. Wat zijn de veranderingen en wat betekenen ze voor de salarisprofessional? Wij zochten het uit.
Zo gaat het nu
Momenteel betaalt een werkgever bij ontslag van een medewerker vaak een transitievergoeding. Alleen als de arbeidsovereenkomst korter dan twee jaar of als de de overeenkomst op initiatief van de medewerker eindigt is geen vergoeding verschuldigd. De transitievergoeding wordt berekend op basis van de volledig gewerkte halve jaren. De eerste 10 jaar tellen elk voor 1/6e van een bruto maandsalaris, elk volgend jaar telt voor 1/4e van een bruto maandsalaris.
Lees ook: Slapend dienstverband ontbonden wegens duurzame arbeidsongeschiktheid, recht op transitievergoeding
Zo gaat het straks
Zodra de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking treedt, verandert dit. Dan hebben alle medewerkers recht op een transitievergoeding als de werkgever de arbeidsovereenkomst eindigt. De referteperiode van twee jaar verdwijnt dus. Ook komt er een nieuwe rekenmethode voor de transitievergoeding. De vergoeding wordt berekend op basis van de dagen die de arbeidsovereenkomst heeft geduurd en er wordt niet meer afgerond op halve jaren. Zelfs als de werkgever tijdens de proeftijd opzegt, is een transitievergoeding verschuldigd. De regel dat dienstjaren hoger dan 10 jaar gelden voor 1/4e bruto maandsalaris vervalt. Die jaren tellen voortaan ook gewoon voor 1/6e.
Voorbeeld huidige situatie
Ahmad werkt in 8 jaar en 3 maanden op de ict-afdeling van een ziekenhuis. Hij verdient elke maand 300 euro bruto als hij wordt ontslagen vanwege een reorganisatie. In de huidige situatie zou hij 8.000 euro transitievergoeding ontvangen. Hij werkte immers 16 volledige halve jaren en 1/6e van 3000 is 500.
Voorbeeld nieuwe situatie
In de nieuwe situatie krijgt Ahmad iets meer. De 3 maanden tellen nu namelijk ook mee voor de transitievergoeding. Hij ontvangt bovenop de 8.000 euro nu ook … De formule voor het berekenen van dit overige deel luidt: (brutosalaris gemiste maanden/brutomaandsalaris) x (1/3 brutomaandsalaris / 12). In het geval van Ahmad is dat (12.000/3.000)*(1000/12)= 250. Nu is de transitievergoeding dus 8.250 euro.
De compensatieregeling
Als kleine werkgevers (25 of minder personeelsleden) hun bedrijf beëindigen vanwege arbeidsongeschiktheid of omdat zij de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, komen zij in aanmerking voor een compensatie voor de kosten van de transitievergoeding. Daardoor zouden zij geen onevenredig zware belasting moeten ervaren en zullen zij -hopelijk- werknemers eerder een vast contract aanbieden.
Lees ook: Pas op met reserveringen voor transitievergoeding
Ook werkgevers die personeel na 2 jaar ontslaan vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid of om bedrijfseconomische redenen komen vanaf 1 april 2020 in aanmerking voor compensatie. Hierdoor zouden geen slapende dienstverbanden meer mogelijk moeten zijn en wordt saneren in een slecht lopend geen onevenredig zware belasting. Vanaf 1 januari 2020 mogen cao-partijen overeenkomen dat de werkgever bij ontslag om bedrijfseconomische redenen geen transitievergoeding betaalt als een cao voorzieningen bevat om werkloosheid van de werknemer te beperken of hem recht geeft op een redelijke financiële vergoeding.