
Werkgevers moeten de risico’s van continu bereikbaar zijn in kaart brengen en daarbij, samen met werknemers, maatregelen nemen om de nadelige gevolgen van het altijd bereikbaar zijn te voorkomen. Dat is de strekking van de initiatiefwet van Tweede Kamerlid Gijs van Dijk tot het recht op onbereikbaarheid.
Het wetsvoorstel is op internetconsultatie.nl gepubliceerd.
Volgens het wetsvoorstel moeten werkgevers het gesprek aangaan met werknemers over de mogelijkheden van het onbereikbaarheid zijn buiten werktijd. Indien nodig moet de werkgever hiervoor maatregelen te nemen en deze schriftelijk in de risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) vastleggen.
Werknemers kunnen met dit wetsvoorstel, nadat er afspraken met de werkgever zijn gemaakt, onbereikbaar zijn buiten werktijd. Iedereen moet namelijk zeker kunnen zijn van ongestoorde vrije tijd.
Dit wetsvoorstel heeft niet de intentie om werkgevers te straffen indien er berichten na werktijd worden verstuurd. Het doel van dit wetsvoorstel is om het gesprek tussen werkgever en werknemers te starten en daarbij passende maatregelen te nemen om het risico van uitval door het gevoel van continu bereikbaar te zijn tegen te gaan
Het wetsvoorstel wijzigt de Arbeidsomstandighedenwet en de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs.
Dit wetsvoorstel heeft geen grote financiële gevolgen voor werkgevers, aldus de memorie van toelichting.
De beoogde inwerkingtreding van dit wetsvoorstel is 1 januari 2021.
Een reactie op het wetsvoorstel is door te geven tot 31 maart 2019.
Initatiefwetsvoorstel Gijs van Dijk tot het recht op onbereikbaarheid
Zie ook Recht op onbereikbaarheid voor werknemers?