
Hoe zit het precies met de forfaitaire bijtelling voor de fiets van de zaak en is dat wenselijk? Deze vraag werd gesteld tijdens het debat over het pakket Belastingplan 2019 in de Eerste Kamer.
Staatssecretaris Snel van Financiën geeft antwoord:
“Eigenlijk was deze maatregel nu juist bedoeld om de ingewikkeldheid van de bestaande regeling te vereenvoudigen. Er is al een regeling voor de fiets van de zaak, maar die is heel complex om bij te houden. Je moet zelfs je onderhoudskosten toerekenen aan wat voor zakelijk gebruik was en wat voor privégebruik.”
Simpeler systeem
“We hebben gezegd dat we de fietsregeling, net als de autoregeling van de zaak, best wel goed vinden, maar dat je er wel een simpeler systeem voor moet maken. Via deze forfaitaire bijtelling denken wij dat de administratieve lasten aanzienlijk lager zijn en veel minder complex dan in de huidige regeling. Bovendien hebben wij het budgettair neutraal willen doen. Om die reden zijn wij uiteindelijk op deze 7% terechtgekomen.”
Andere landen
Zijn er ook andere landen waar de fiets van de zaak zo wordt behandeld?
“Ja, ook in de landen om ons heen worden dergelijke privévoordelen in beeld gebracht. In België is er bijvoorbeeld gedacht om het fietsgebruik te stimuleren met een specifieke waarderingsregeling voor het belasten van het privégebruik van de fiets van de zaak. Duitsland heeft het voornemen gepubliceerd om deze regeling zodanig vorm te geven dat er een stimulans voor het fietsgebruik naar het werk vanuit gaat.”
Verslag vergadering van 11 december 2018 over pakket Belastingplan 2019 in Eerste Kamer
Zie ook Prinsjesdag: Fiets van de zaak: eindelijk eenvoudigere regeling!
Zie ook Belastingplan 2019 – 30%-regeling, elektrische auto, fiets, vrijwilligers
Zie ook Antwoorden Belastingplan 2019: inkomensbeleid, 30%-regeling, fiets, WKR