
Mag de werkgever van een werknemer die langdurig ziek thuis zit eisen dat hij zijn auto van de zaak inlevert? De rechter vindt van wel.
Een werknemer zit al sinds maart van dit jaar ziek thuis. Pogingen om weer aan het werk te gaan leiden nergens toe. Het moment waarop de werknemer weer echt kan gaan werken is onbekend en dus is de werkgever van mening dat de werknemer zijn leaseauto moet inleveren. Daarmee kan een nieuwe arbeidskracht, die de werkzaamheden van de zieke werknemer heeft overgenomen, haar werk tenminste goed uitvoeren. De werknemer weigert echter de auto in te leveren.
Personeelshandboek
Voor de advocate van de werkgever is het helder. De voorwaarden in het personeelshandboek, dat bij alle arbeidsovereenkomsten is opgenomen, laten geen ruimte voor twijfel. Bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid moet de werknemer zijn of haar auto van de zaak inleveren om de bedrijfsvoering niet in gevaar te brengen. De werknemer is al geruime tijd ziek thuis en zicht op re-integratie is er niet. Het is dan ook logisch dat de werkgever de auto opeist.
Arbeidsconflict
Volgens de advocate van de werknemer, speelt er heel iets anders. Er is sprake van een arbeidsconflict. Daarom vordert de werkgever de auto terug. De werkgever erkent dat een terugkeer van de werknemer niet wenselijk is, maar dat dit nu niet aan de orde is, omdat de werknemer ziek thuis is.
Compensatie
Een schorsing en onderhandelingen tussen de partijen hebben geleid tot een oplossing. De werknemer moet de auto per 1 december inleveren. Het netto-inkomen van de werknemer stijgt doordat de bijtelling voor privégebruik niet meer wordt verrekend en hij krijgt een compensatie van de werkgever, omdat hij nu privé een auto moet leasen. De arbeidsrelatie blijft voorlopig bestaan.
Bron: Tubantia
Zie ook Zieke werknemer heeft recht op auto van de zaak