
De jaarlijkse vakantiebijslag, die miljoenen Nederlanders eind mei weer ontvangen, valt in 2015 voor veel werknemers lager uit dan voorgaande jaren. Dit heeft HR- en salarisdienstverlener ADP berekend.
Zie voor actuele informatie het bericht In mei krijgen werknemers vakantiegeld erbij
ADP geeft een toelichting waarom het vakantiegeld lager uitvalt. Werkgevers kunnen deze uitleg gebruiken voor hun werknemers.
Om een lagere teruggave bij de belastingaangifte (het ‘deurmatmoment’) in 2016 te voorkomen, wordt er dit jaar bij de uitkering van bijzondere beloningen rekening gehouden met de afbouw van de heffingskortingen. Hierdoor blijft er netto ook minder over van het vakantiegeld.
De achteruitgang in vakantiegeld treft met name de hogere inkomens: tweeënhalf keer modaal ontvangt door afbouw van de heffingskortingen 256 euro minder vakantiegeld; anderhalf keer modaal houdt netto 242 euro minder vakantiegeld over en twee keer modaal gaat met 204 euro minder op vakantie. Een modaal inkomen moet het met 59 euro minder doen. Mensen met een minimumloon gaan er niet op achteruit.
Leg het maar uit aan je werknemers
Door de verandering in heffingskortingen en de mindering in vakantiegeld verwacht ADP dat veel werknemers vragen hebben richting hun werkgever. Dik van Leeuwerden, kennismanager bij ADP heeft een blog hierover geschreven.
“Werknemers zullen zeker met vragen naar hun werkgever komen.
Ga dan maar eens als HR- en/of salarisprofessional in ‘Jip-en-Janneketaal’ uitleggen dat dit komt ‘door het verrekeningspercentage loonheffingskorting dat dit jaar is ingevoerd in de tabellen voor bijzondere beloningen om zo veel als mogelijk te voorkomen dat je met een ‘deurmatmoment’ in 2016 te maken krijgt. Dit omdat in die tabellen bijzondere beloningen geen rekening gehouden mocht worden met de afbouw van de algemene heffingskorting en arbeidskorting.’
Want ja, dat heb je net een paar weken geleden gedaan toen diezelfde medewerker je vroeg hoe het nu kwam dat er over 2014 inkomstenbelasting moet worden bijbetaald of minder wordt terug ontvangen.
Ga ook maar eens uitleggen dat het verrekeningspercentage loonheffingskorting volgens de regering natuurlijk niet betekent dat die medewerker meer belasting betaalt. Nee, het belastingtarief blijft 42 of 52%. Je krijgt alleen minder korting, waardoor je netto minder overhoudt. Zucht.”
ADP stelt een voorbeeldtekst beschikbaar met nadere uitleg. Werkgevers kunnen deze teksten gebruiken om onduidelijkheid te voorkomen en de medewerkers vooraf te informeren.
Klik hier voor het volledige persbericht